Sedež ministrskega predsednika Turingije v Erfurtu. Foto: Reuters
Sedež ministrskega predsednika Turingije v Erfurtu. Foto: Reuters

Politični pretres je povzročila izvolitev kandidata liberalcev Thomasa Kemmericha za ministrskega predsednika zvezne dežele Turingije z glasovi skrajne desnice, kar se je zgodilo prvič v povojni Nemčiji. Zaradi tega se bo v soboto sešla tudi vladna koalicija.

Nemški krščanski demokrati (CDU) so predlagali, da bi stranka Zelenih ali socialdemokrati (SPD) predlagali svojega kandidata za novega ministrskega predsednika Turingije.

Vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je predlog predstavila po srečanju vodstva stranke, potem ko so poslanci CDU-ja sodelovali pri sporni izvolitvi Kemmericha iz vrst FDP-ja.

Kemmerich je v sredo postal prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, ki je bil izvoljen ob podpori AfD-ja, poleg skrajne desnice pa so Kemmericha podprli še poslanci CDU-ja. Sodelovanje z AfD-jem so nemške stranke doslej vztrajno zavračale in Kemmerich je po 24 urah v četrtek odstopil in pozval k predčasnim deželnim volitvam.

CDU nikoli za kandidata AfD-ja in Levice

Annegret Kramp-Karrenbauer je zatrdila, da turinški CDU ne bo nikoli podprl kandidata AfD-ja ali Levice, bi bili pa pripravljeni podpreti kompromisnega kandidata iz vrst SPD-ja ali Zelenih, kar pa so v obeh strankah zavrnili.

V deželi so v sredo pričakovali, da bo dosedanji ministrski predsednik Bodo Ramelow iz Levice obnovil mandat in spet oblikoval koalicijo s SPD-jem in Zelenimi, čeprav bi bila to glede na izide jesenskih deželnih volitev manjšinska vlada.

Dogajanje v Turingiji je imelo posledice tudi na zvezno politiko. Socialdemokrati so namreč znova podvomili o koalicijskem sodelovanju in bodo o tem na vrhu koalicije razpravljali v soboto. Vodja FDP-ja Christian Lindner pa je pri vodstvu stranke danes preverjal, ali še uživa zadostno podporo. Kot je sporočil po srečanju, so ga podprli z veliko večino.

Politična kriza zaradi sodelovanja s skrajno desnico