Thomas Kemmerich je po izvolitvi že prisegel na novem mestu, zdaj pa napoveduje odstop. Foto: Reuters
Thomas Kemmerich je po izvolitvi že prisegel na novem mestu, zdaj pa napoveduje odstop. Foto: Reuters

Poslanska skupina FDP v zvezni deželi Turingija bo zdaj vložila prošnjo za razpustitev deželnega parlamenta, da bi potem lahko imeli predčasne deželne volitve, je dejal Kemmerich.

"Odstop je neizogiben, razpustitev parlamenta je neizogibna," je povedal Kemmerich. K razveljavitvi izidov je pred tem že pozvala kanclerka, ki je Kemmerichovo izvolitev označila za neopravičljivo.

Po deželni ustavi sicer Kemmerich ne more nemudoma zapustiti položaja ministrskega predsednika. Do izvolitve naslednika mora opravljati tekoče posle, kar bi lahko trajalo tudi več mesecev. Če se bo deželni parlament razpustil, potem bi sledile predčasne volitve, nato pa bi morali še oblikovati novo koalicijo.

Kemmerich je zagotovil, da nikoli niso sodelovali z AfD-jem niti tega ne nameravajo v prihodnje. Odločitev za zahtevo po razpustitvi parlamenta pa je sprejel turinški FDP, je dodal. V Erfurtu je bilo danes sicer krizno srečanje s predsednikom liberalcev Christianom Lindnerjem, poročajo nemški mediji.

Kemmerich po podpori AfD-ja napovedal odstop

Kemmerich je bil v sredo v tretjem krogu presenetljivo izvoljen za novega ministrskega predsednika Turingije, k temu so predvsem pripomogli glasovi skrajne desnice in krščanskih demokratov (CDU). Kandidatu FDP-ja je jeseni uspel tesen vstop v deželni parlament, v boju za prvi položaj v deželi pa je premagal dosedanjega ministrskega predsednika iz vrst Levice Boda Ramelowa.

To je bilo prvič, da je bil v Nemčiji za ministrskega predsednika izvoljen kandidat ob podpori AfD-ja, zaradi česar se je usul val ogorčenja tako pri strankah kot državljanih. Stranke so doslej vedno zavračale kakršno koli sodelovanje z AfD-jem.

Kemmerich je še povedal, da želi z odstopom in zahtevo za razpustitev parlamenta s položaja ministrskega predsednika odstraniti madež, ki so ga pustili glasovi AfD-ja. "Svobodni demokrati se bodo še naprej borili za politične spremembe ter proti desnim in levim skrajnostim," je dodal.

Angela Merkel je nasprotuje izvolitvi Kemmericha za novega ministrskega predsednika Turingije z glasovi AfD-ja. Foto: Reuters
Angela Merkel je nasprotuje izvolitvi Kemmericha za novega ministrskega predsednika Turingije z glasovi AfD-ja. Foto: Reuters

Angela Merkel: Slab dan za demokracijo

"Bil je slab dan za demokracijo. Bil je dan, ki je bil v nasprotju z vrednotami in prepričanji krščanskih demokratov (CDU)," je o izvolitvi Kemmericha s podporo skrajnih desničarjev dejala kanclerka.

Kanclerka je prepričana, da morajo storiti vse, da dajo jasno vedeti, da to nikakor ni v skladu z interesi CDU-ja. "Za to si bomo morali prizadevati prihodnje dni," je povedala.

Vodja liberalcev Christian Lindner je v prvem odzivu zagotovil, da FDP ne sodeluje oziroma se ne pogaja z AfD-jem, ob tem pa pozval strankarske kolege iz CDU-ja, SPD-ja in Zelenih, naj vseeno sprejmejo povabilo na koalicijske pogovore v Turingiji. V nasprotnem primeru bi morale tudi po njegovem mnenju slediti predčasne volitve. Pri vodstvu FDP-ja medtem vztrajno zanikajo očitke, da so odobrili kandidaturo Kemmericha in da so bili pripravljeni na to, da bi ga lahko podprli pri AfD-ju.

Vse je kazalo na to, da bo ministrski predsednik iz vrst Levice Bodo Ramelow obnovil svoj mandat. Po pričakovanjih sicer ni dobil zadostne večine v prvih dveh krogih glasovanja v deželnem parlamentu, a je to pričakoval v tretjem krogu, ko zadostuje navadna večina. A ga je z enim glasom več prehitel Kemmerich, ki je s tem postal drugi liberalni ministrski predsednik katere od nemških zveznih dežel. Kandidat AfD-ja Christoph Kindervater je ostal brez glasov, kar pomeni, da so skrajni desničarji isti svoj glas dali Kemmerichu.

Ramelow je leta 2014 postal prvi ministrski predsednik Levice v kateri od nemških zveznih dežel. Na deželnih volitvah v Turingiji prejšnjo jesen se je stranka z 31 odstotki podpore zavihtela na prvo mesto. A sta precej izgube imeli njeni koalicijski partnerici, socialdemokrati (SPD) in Zeleni, ki imajo zdaj skupaj z Levico v novem sklicu deželnega parlamenta le še 42 od 90 sedežev.

V več nemških mestih so zaradi izvolitve Kemmericha nastali celo protesti. Foto: EPA
V več nemških mestih so zaradi izvolitve Kemmericha nastali celo protesti. Foto: EPA

Politični potres, kot so v Nemčiji že poimenovali izvolitev Kemmericha, ima posledice tudi v CDU-ju in pomeni udarec za veliko koalicijo. Vodja CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer je sicer strankarskim kolegom v Erfurtu zagrozila s posledicami, če bi se odločili sodelovati s Kemmerichom. Očitala jim je, da so ravnali v nasprotju z zahtevami in priporočili iz Berlina. Hkrati je bila že deležna kritik, da ne obvladuje lastne stranke. Poslanci CDU-ja v Turingiji bi se namreč na glasovanju lahko vzdržali in tako preprečili izvolitev Kemmericha z glasovi AfD-ja, poroča DPA.

Pri socialdemokratih pa so se spet pojavili pomisleki glede nadaljevanja koalicijskega sodelovanja. K razdrtju koalicije je med drugim pozval turinški SPD. Za soboto so v Berlinu tako že sklicali izredni koalicijski vrh. Vodstvo CDU-ja v Berlinu je zaradi izvolitve že pozvalo k novim volitvam v Turingiji, kar pa je CDU v tej zvezni deželi že zavrnil. K novim volitvam je pozval tudi generalni sekretar CDU-ja Paul Ziemiak, ki je dejal, da je CDU vedno znova in še vedno poudarja, da ne more biti nobenega sodelovanja z AfD-jem. Dodal je, da je glasovanje v Turingiji razdelilo celotno državo: "FDP se je igral z ognjem in zanetil politični požar v Turingiji in celotni državi."

V več mestih v Turingiji se je zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti sodelovanju z AfD-jem. Okoli tisoč se jih je zbralo pred stavbo deželne vlade v Erfurtu in oblikovalo živo verigo. Okoli 2.000 se jih je zbralo v mestu Jena. Protestniki so se zbrali tudi v Hamburgu, Kölnu, Leipzigu in Münchnu. Okoli tisoč ljudi pa se je zbralo tudi pred pisarnami CDU-ja in FDP-ja v Berlinu, še poroča DPA.