Mejni prehod med Avstrijo in Madžarsko pri kraju Nickelsdorf. Foto: EPA
Mejni prehod med Avstrijo in Madžarsko pri kraju Nickelsdorf. Foto: EPA

Avstrijsko sodišče se v razsodbi sklicuje na odločitev Sodišča Evropske unije z dne 26. aprila, je v petek poročal avstrijski časopis Presse, ki navaja še neobjavljeno sodbo z dne 1. junija.

Sodišče EU-ja v Luksemburgu je v aprilski sodbi navedlo, da lahko država članica ob resni grožnji za javni red ali notranjo varnost znova uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja šestih mesecev.

Sodišče je sicer pojasnilo, da lahko država članica znova uvede tak ukrep, celo neposredno po koncu šestmesečnega obdobja, kadar se sooči z novo resno grožnjo in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje, kar je treba presojati glede na konkretne okoliščine in dogodke.

Sorodna novica Sodišče EU-ja: Nadzor na notranjih mejah "skrajno sredstvo". Avstrija zagovarja odločitev.

Vprašanja o nadzoru na notranjih mejah je Sodišču EU-ja predložilo prav deželno upravno sodišče avstrijske Štajerske. Poročanje časopisa Presse je povzela tudi avstrijska tiskovna agencija APA. Sodišče avstrijske Štajerske v petek za pojasnila sicer ni bilo dosegljivo.

Zadnje podaljšanje zaradi nevarnosti tihotapljenja orožja iz Ukrajine

Avstrija je nadzor na mejah izvajala od novembra 2017 do 11. maja 2022, pri čemer je kot razlog navajala teroristično grožnjo. Od 12. maja pa velja nov razlog za nadzor, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajine, na mejah s Slovenijo in Madžarsko.

V odzivu za Presse je avstrijsko notranje ministrstvo izpostavilo trenutno veljavno ureditev in poudarilo, da bi lahko brez nadzora na mejah orožje z vojnih območij "končalo na domačem črnem trgu in v rokah kriminalnih ali ekstremističnih organizacij".

Avstrija nadzor na meji opravičuje z vojno v Ukrajini