Bosansko podjetje, ki se je predtem ukvarjalo s sadjem in zelenjavo, je dobilo posel uvoza 100 medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Bosansko podjetje, ki se je predtem ukvarjalo s sadjem in zelenjavo, je dobilo posel uvoza 100 medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. (Fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Sodišče je s tem zavrnilo zahtevo tožilstva, naj bo trojica, poleg Novalića še lastnik podjetja Srebrena malina, ki je medicinske ventilatorje dobavilo, Fikret Hodžić in direktor federalne uprave civilne zaščite Fahrudin Solak, pridržana 30 dni. V obrazložitvi odločitve je sodišče v izjavi zapisalo, da pridržanje ni nujno za nemoten potek kazenske preiskave.

Novalić je bil pridržan od četrtka, najprej je bil v policijskem pridržanju, potem pa ga je zasliševalo državno tožilstvo. Tožilstvo je trojici očitalo zlorabo oblasti, prejemanje podkupnine in pranje denarja, vendar pa formalne obtožnice ni vložilo. Solak in Hodžić sta bila naknadno obtožena ponarejanja dokumentov.

Trojica zanika vsakršne nepravilnosti. Novalićev odvetnik je dejal, da tožilstvo ni predstavilo nobenega trdnega dokaza, da bi bilo pridržanje upravičeno.

Preiskava se osredotoča tudi na to, zakaj je posel dobilo Hodžićevo podjetje Srebrena malina, ki se sicer ukvarja s predelavo in gojenjem sadja in zelenjave. Podjetje je dobilo nalogo, naj dobavi 100 medicinskih ventilatorjev iz Kitajske za 5,3 milijona evrov. Podjetje je potem dobilo dovoljenje za izvedbo posla šele po tem, ko je že dobavilo 80 ventilatorjev, ti pa so se izkazali za neuporabne na oddelkih intenzivne nege. To je privedlo do raziskovanja, kaj se je dogajalo v ozadju posla.

Podjetje je posel dobilo z neposredno pogodbo, ki jo je podpisal Solak. Sredi meseca ga je vlada BiH-a suspendirala s položaja.