Kontiča in šesterico soobtoženih so aretirali pred nekaj meseci. Foto: AP
Kontiča in šesterico soobtoženih so aretirali pred nekaj meseci. Foto: AP

Sodišče v Bosni in Hercegovini je konec avgusta na svoji spletni strani objavilo, da je potrdilo obtožnico v primeru Mitje Kontiča, sina pokojnega dolgoletnega velenjskega župana in poslanca Bojana Kontiča, in šestih soobtoženih državljanov BiH-a, ki naj bi iz Slovenije v BiH od avgusta 2022 do aprila letos tihotapili kokain, poročata Delo in Slovenske novice.

Ujeli so jih s tremi kilogrami prepovedanih mamil, preiskovalci pa so ob tem v hišnih preiskavah zasegli tudi večjo količino denarja, pištolo, več mobilnih telefonov in dva osebna avtomobila. Vsem obtoženim grozi do deset let zaporne kazni.

Obtožnica med drugim pravi, da je sedmerica obtožencev "pripadala skupini za organiziran kriminal, ki so jo ustanovile njim znane osebe z območja Republike Slovenije".

Mamila naj bi kupovali v Sloveniji, nato pa jih tihotapili v BiH in tam prodajali. Po poročanju medijev v BiH-u naj bi bila skupna količina pretihotapljenega kokaina na črnem trgu vredna več kot 100.000 evrov.

Kontiča in šesterico soobtoženih so aretirali pred nekaj meseci, osrednjo vlogo pri tihotapljenju pa je po poročanju Dela odigral prav Kontič, ki naj bi v prirejenem skrivnem prostoru svojega avtomobila iz Slovenije v BiH dvakrat pripeljal kokain.

Večino domnevnih članov družbe so aretirali v Banjaluki, Kontiča in še enega od soobtoženih pa so policisti prijeli v Sarajevu.