Omenjene vsadke je izdelovalo francosko podjetje PIP, nemško podjetje TUV Rheinland pa je zanje izdalo evropski certifikat o varnosti uporabe, čeprav je bil to silikon, namenjen za industrijsko uporabo. Sodišče je odločilo, da je bilo nemško podjetje malomarno, ko je izdalo certifikat o varnosti izdelka.

Vsadek z industrijskim silikonom, ki so ga odstranili eni od žensk v Nici. Foto: Reuters
Vsadek z industrijskim silikonom, ki so ga odstranili eni od žensk v Nici. Foto: Reuters

"Z izidom smo zadovoljni, to vsekakor končuje vse dvome o odgovornosti nemškega podjetja," je dejal Olivier Aumaitre, ki je zastopal 2700 tožnic. Po 10 letih čakanja in sodnih bojev bo moral nemški izdajatelj certifikata plačati žrtvam odškodnino, je še dejal.

Razsodba pomeni, da lahko pravico na sodišču poišče tudi več deset tisoč žensk drugje po svetu, ki so jim prav tako vsadili omenjene vsadke. Pričakovati je še več podobnih tožb.

Škodljive vsadke je med letoma 2001 in 2010 izdelovalo francosko podjetje Poly Implant Prothese ali PIP, ki je šlo leta 2010 v likvidacijo, njegov ustanovitelj pa je končal v zaporu, potem ko se je izkazalo, da so bili vsadki polnjeni s cenenim industrijskim silikonom.

Omenjene vsadke naj bi po oceni prejelo okoli 400.000 žensk po vsem svetu, največ v Južni Ameriki. V Kolumbiji naj bi jih bilo okoli 60.000.

Škodljive vsadke naj bi dobilo okoli 400.000 žensk po vsem svetu. Foto: Reuters
Škodljive vsadke naj bi dobilo okoli 400.000 žensk po vsem svetu. Foto: Reuters

Zgodba ene od žrtev

Ena od tožnic je Jan Spivey, ki so ji vsadke PIP vsadili po mastektomiji, ki so ji jo opravili zaradi raka na prsih. Kmalu se je pojavilo več zdravstvenih težav: bolečine v sklepih, hrbtenici in prsih, utrujenost, hudi glavoboli in tesnoba. Ko so ji vsadke odstranili, se je izkazalo, da so bili prav ti vir njenih težav. "Vsadki izpred 20 let še vedno vplivajo na moje življenje in moje zdravje, še dandanes," je povedala. "Mislim, da sem bila zadnjih 20 let let jezna prav vsak dan. In tega se zdaj najbolj veselim, da se bom resnično premaknila od teh nenehnih občutkov jeze in malodušja," je njene besede povzel BBC.

Podobno zgodbo ima za sabo Alifie Jones, ki pa so jih škodljive vsadke kljub letom bolečin odstranili šele pretekli mesec. Kirurg je bil pretresen zaradi videnega, potem ko je odstranil enega od vsadkov: ta je namreč razpadel na več delov, s tem pa je bilo njeno telo neposredno izpostavljeno industrijskemu silikonu. "Ne morem verjeti, da jim je bilo dovoljeno, da to vsadijo vame. Ne vem, kako so zaobšli vse regulacije," je dejala.