Foto: Reuters
Foto: Reuters

Med desetimi obtoženimi je tudi Belgijec s francoskim državljanstvom Salah Abdeslam, ki je bil v Franciji zaradi sodelovanja pri terorističnih napadih v Parizu novembra 2015 obsojen na dosmrtno ječo.

Abdeslam je po napadih v Parizu še isti večer pobegnil v Belgijo; prijeli so ga v domači četrti Molenbeek v Bruslju štiri mesece pozneje in le par dni pred napadi v Bruslju, ki so jih po navedbah preiskovalcev izvedli člani iste teroristične celice.

"Skrajni čas je že. Razumem pa, da je bilo treba počakati na konec preiskave in konec sojenja v Parizu," je dejala žrtev napada Jaana Mettala.

Sojenje, ki je največje v zgodovini Belgije, se zaradi velikega števila udeležencev odvija v nekdanjem poslopju zveze Nato v enem od bruseljskih predmestij; začeti bi se moralo že oktobra, a so se odvetniki obtoženih pritožili, ker so steklene celice, ki so jih v sodni dvorani postavili za obtožene, po njihovem mnenju spominjale na kletke v živalskem vrtu.

"Videl sem fotografije novih celic. Podobne so tistim v Parizu. O tem sem govoril že prejšnjič.
Tožilci in pravosodni uradniki so v Parizu videli, da se obnesejo. Obžalujemo, da smo toliko
denarja porabili za prenovo, ko pa smo imeli učinkovit zgled," je dejal odvetnik Stanislas Eskenazi.

Medtem ko je na sojenju v Parizu odločal sodni senat, bo sojenje v Bruslju potekalo pred 12-člansko poroto, ki so jo izbrali med več kot tisoč državljani.

"Pomembno je, da bodo to poglavje naše zgodovine pisali državljani sami. Oni so najbližje žrtvam. Laže bodo ugotovili, kaj je bilo, in bolje razumeli njihovo trpljenje," je dejal odvetnik Vincent Lurquin.

Sojenje bo trajalo predvidoma do junija prihodnje leto.

V Bruslju bo potekalo največje sojenje v zgodovini Belgije