Sojenje naj bi potekalo do konca junija prihodnje leto. Foto: Reuters
Sojenje naj bi potekalo do konca junija prihodnje leto. Foto: Reuters

Sojenje poteka ob strogih varnostnih ukrepih na nekdanjem sedežu Nata v Bruslju. Od devetih obtoženih jih je bilo pet v Franciji že obsojenih za napade v Parizu 13. novembra 2015, med njimi 33-letni Abdeslam. V teh napadih je bilo ubitih 130 ljudi. Desetemu obtoženemu sodijo v odsotnosti, saj naj bi medtem umrl v spopadih v Siriji.

Odgovornost tako za napade v Parizu kot tudi v Bruslju je prevzela skrajna skupina Islamska država, preiskovalci pa menijo, da jih je izvedla ista celica s sedežem v Belgiji, katere del je bil tudi Abdeslam.

Prvi dan sojenja je namenjen oblikovanju porote. 12-člansko poroto naj bi izbrali med več kot tisoč državljani. Glavna obravnava, ki bo predvidoma trajala do junija prihodnje leto, naj bi se nato začela prihodnji ponedeljek.

Sojenje se je sicer začelo že 12. septembra s predhodnimi zaslišanji, nato pa so ga konec septembra preložili zaradi tehničnih zapletov, in sicer da bi zamenjali sporne steklene kabine za obtožene z večjimi.

Belgijo je teroristični napad pretresel 22. marca 2016, ko sta se dva samomorilska napadalca razstrelila na bruseljskem letališču Zaventem, tretji pa na postaji podzemne železnice Maelbeek v belgijski prestolnici. Ubitih je bilo 32 ljudi, na stotine pa ranjenih.