Ulice Magalufa. Foto: Reuters
Ulice Magalufa. Foto: Reuters

Posnetki, ki so zaokrožili po družabnih omrežjih, med drugim prikazujejo množice močno opitih Britancev, ki se združujejo po ulicah brez ustrezne fizične razdalje in brez zaščitnih mask. Nekateri tudi poplesavajo po pokrovih motorjev.

Sorodna novica Zloglasni Magaluf: od "pub crawlov" do "zrele destinacije"

"Deli Španije so v karanteni, ostareli so zaprti po domovih, vsi nosimo maske na ulicah, a v Magalufu neodgovorni Britanci počno, kar sem jim zahoče. Sramota," je zapisal eden od uporabnikov Twitterja.

Zaradi stanja v Magalufu in drugih letoviščih na Majorki že prihaja do hujših prepirov med domačini in turisti, otoške oblasti pa so do zdaj dobile najmanj 60 prijav o nezakonitih zabavah. Organizatorjem takih zabav preti do 600.000 evrov globe, poroča Guardian.

Jens Spahn, nemški minister za zdravje, je že obsodil vedenje mladih Nemcev, ki se brezskrbno zabavajo na Majorki.

"Skušati moramo preprečiti okužbe, še posebej zdaj v dopustniški sezoni," je dejal Spahn. "Ni nam treba kar samodejno doživeti drugega vala jeseni in pozimi. S skupnimi močmi, kot družba, lahko to preprečimo."

Samo na plaži so turisti lahko brez mask. Foto: Reuters
Samo na plaži so turisti lahko brez mask. Foto: Reuters

Maske obvezne tudi na prostem

Na Balearih so, tako kot v Kataloniji in Andaluziji, maske obvezne tudi zunaj, tudi ko fizična distanca med ljudmi ni težava. Edina izjema so plaža in športne dejavnosti.

Nošnja mask in fizična razdalja sta za večino Špancev postali norma, zato je tamkajšnja javnost toliko bolj zgrožena nad mladimi obiskovalci iz tujine, ki se na vse to popolnoma požvižgajo in se pijani opotekajo po ulicah letovišč brez razdalje in brez mask.

Španci na splošno precej zgroženo spremljajo britanski zelo ležerni pristop do koronavirusa in se bojijo, da bodo turisti sprožili drugi val ravno, ko je državi uspelo pandemijo spraviti bolj ali manj pod nadzor, še piše Guardian.

Sorodna novica Magaluf: Žurerska meka na Majorki, kjer Britanke počnejo vse za en koktajl

Turizem ključnega pomena

Turizem je za Španijo ključnega pomena, saj predstavlja 12 odstotkov španskega BDP-ja, na obali in otokih pa je poglaviten vir dohodkov in delovnih mest. Majorko, otok z 920.000 prebivalci, je lani obiskalo 10 milijonov obiskovalcev.

V sklopu ukrepov so bazeni zaprti. Foto: Reuters
V sklopu ukrepov so bazeni zaprti. Foto: Reuters

Obvezno nošnjo mask na vseh mestih so v Kataloniji in na Balearih uvedli prejšnji teden. Mnogi v gostinstvu in turizmu ukrepu nasprotujejo, saj pravijo, da odganja obiskovalce.

Gabriel Escarrer, predsednik turistične zveze Exceltur, je dejal, da so bili turisti šokirani, ko so izvedeli, da morajo nositi masko na dopustu, od uvedbe ukrepov pa so imeli vrsto odpovedi, saj se turisti raje odločijo za destinacijo z manj strogimi ukrepi.

Španija je z 28.406 smrtnimi primeri sedma na svetu po številu smrti zaradi covida-19 (in peta glede na število prebivalcev). Na Balearih so skupno našteli 2377 primerov okužb, umrlo je 229 ljudi, večinoma na Majorki.