Magaluf je postal priljubljen predvsem med pripadniki britanskega srednjega in nižjega razreda, saj je precej cenejši od sosednje Ibize. Foto: Reuters
Magaluf je postal priljubljen predvsem med pripadniki britanskega srednjega in nižjega razreda, saj je precej cenejši od sosednje Ibize. Foto: Reuters
Turisti, ki se zgrinjajo nad Magaluf, naj bi bili vsako leto maljši - včasih so bili stari od 20 do 30 let, zdaj prihajajo v žurersko meko že srednješolci. Foto: Instagram
Agencija Carnage Magaluf se še hvali s tem, da 'devičnike spreminja v nedevičnike'. Foto: Carnage Magaluf
Tipični prizor iz nočnega Magalufa. Foto: Instagram
Baleari - otočje 24-urnih zabav in hedonizma. Foto: Reuters
Počitniški pozdravi iz Magalufa. Foto: MMC RTV SLO/Screenshot Google

Britanski tviteraši in mediji so zapadli v precej zlagano zaprepadenost, saj je že dalj časa prav dobro znano, kaj se dogaja tako v Magalufu kot tudi v številnih drugih podobnih letoviščih, ki jih mladi Britanci množično obiskujejo. Poletni "oddih", ki to ni, navadno zajema neprespane noči, umetno vzdrževanje budnega stanja, orgije, mrtvo pijanost in izgubljanje dostojanstva za nekaj rund (ali še manj).

Omenjeni posnetek, ki ga je eden od očividcev ujel na svoj mobilni telefon, traja le dve minuti in pol, v tem času pa plavolaska ob bučanju glasbe kroži med fanti na plesišču in v naglici jemlje njihove spolne ude v usta. Dekletu (šlo naj bi za Severno Irko iz katoliške in globoko verne družine) naj bi bil v zameno za ta izziv bojda obljubljen brezplačni "dopust" (ang. holiday), ki se je na koncu izkazal za koktajl gina, vodke, breskovega žganja, likerja črnega ribeza in sadnega soka. Cena? 4 funte (5 evrov).

Pijača za spolni akt
Posnetek, naslovljen "Magaluf Girl", je na svetovnem spletu v tem tednu postal viralen, ob tem pa je tudi širša javnost končno postala pozorna na zabave brez vsakršnih meja, po katerih je Magaluf znan. Dogajanje, prikazano na posnetku, za Magaluf, konglomerat barov, seks šopov, striptizov in lokalov s kebabi, pravzaprav ni nič neobičajnega - celo ime imajo tovrstne spolne igrice, v katerih bari sami spodbujajo dekleta, da v zameno za brezplačno pijačo sredi lokala izvajajo najrazličnejše spolne akte - "mamading" ("mamada" v španskem slengu pomeni seksanje).

Twitter je skoraj pregorel od ogorčenosti, nejevere, obkladanja dekleta s "kurbo" in izjav, kako da so izgubili vero v človeštvo. Za vsak moralističen in lažno zgrožen bombastični članek, ki so ga objavili mediji, kot je tabloid Sun, se je našla feministična kolumna, ki krivdo z dekleta prevrača na fante in klub, ki taka dejanja spodbujajo, pa tudi na medije, ki so fotografije dogajanja objavili, in dvojna merila javnosti, ki se zgraža nad "cipo", medtem ko so fantje frajerji.

Organizirano spodbujanje
Dogodek se je zgodil na enem od "pub crawlov" (lazenje od gostilne do gostilne), ki jih organizirajo najrazličnejše (britanske) agencije in promotorji. Konkurenca med njimi je huda, zato se na Magalufu za vabljenje strank zatekajo k najbolj drastičnim prijemom, pogosto povezanih s spolnostjo. Dekletu na posnetku sicer ni videti, da bi jo igrica motila, a kot razkriva Sunday Mirror, mlade in dovzetne Britanke v Magalufu redno silijo k spolnim aktom z naključnimi neznanci. Omenjeni pub crawl po 25 evrov je potekal v organizaciji Carnage Magalufa, ki pa trdi, da dekle ni bilo pijano in je v igri prostovoljno sodelovala.

Da vse le ni tako nedolžno, je potrdil že naslednji posnetek, ki je pricurljal na dan nekaj dni pozneje, na njem pa v istem baru z neko Britanko fant seksa od zadaj, medtem ko ona oralno zadovoljuje drugega. Ko ji je dovolj, ji britanski didžej zavpije, naj se "neha zaj***vati" in da mora iti do konca. "To je Carnage in to počnemo tu!" zavpije, medtem ko jo obklada z najrazličnejšimi psovkami, občinstvo pa spodbuja.

Policijska preiskava
Tamkajšnji župan Manuel Onieva je po objavi posnetka ukazal policijsko preiskavo barov, kjer izvajajo tovrstne dejavnosti, policija pa naj bi že izdajala kazni vsem, ki se skozi mesto sprehajajo goli. Domačini se že dalj pritožujejo nad pijanimi turisti, ki jim skačejo pred avtomobile ter urinirajo in bruhajo na njihovih vrtovih, obiskovalci Maglaufa naj bi bili vsako leto mlajši, njihov edini cilj pa je veliko (za njihove razmere) poceni alkohola, ob tem pa še kaka tabletka ekstazija..

Jutranji pogled na glavno avenijo Magalufa ni prijeten: plastični kozarci, smeti, bruhanje in balončki, iz katerih mladi vdihavajo smejalni plin. "Takšnega obnašanja ne moremo dopuščati. Našemu otoku in ženskam ustvarja obupen ugled. Zdi se nam nezaslišano in narediti moramo vse, da naredimo temu konec," je dejala predstavnica lokalne vlade Nuria Riera, ki je ob tem za opolzko vedenje in pijančevanje britanskih turistov okrivila slabo vzgojo. "Sem prihajajo ljudje z določenimi vrstami vedenja in izobraževalnih vzorcev, proti katerim se je treba bojevati v njihovi lastni državi."

Enkratna promocija
In če je kdo pričakoval, da bo objava posnetka Carnage in podobne agencije spravila ob posel, se moti. Za Magaluf je namreč zdaj zanimanja med mladimi, fasciniranimi nad tako brezsramnim razvratom, samo še več, Carnage pa omenjeni posnetek (skupaj s še nekaterimi podobnimi) celo uporablja kot promocijsko gradivo. Po navedbah Sunday Mirrorja je bil celo eden od promotorjev tisti, ki je igrico posnel.

Pri Carnageu pravijo, da nikogar k tovrstnim igricam ne silijo, samo vprašajo po prostovoljcih, teh pa naj ne bi manjkalo. Na svojem profilu na Twitterju se sicer hvalijo s svojimi "bar crawli" z neomejeno količino pijače in z osramočenjem "šibkih", ki jim ne uspe zdržati celo noč, ter se odkrito hvalijo, kako "že štiri leta delajo iz devičnikov nedevičnike".

"To se stalno dogaja. Ljudje govorijo o tem posnetku samo zato, ker je prišel v javnost. Ampak tu ni nihče šokiran, ker vsi vedo, da se to dogaja," je za časopis povedala ena od uslužbenk agencije. Alan Collinson iz Alex's Bara, kjer sta bila oba posnetka posneta, pa je na Facebooku zapisal, da nima pojma, zakaj se je okoli tega dvignilo toliko prahu, ko pa "je bil to tipičen večer v njihovem klubu".

Med drugimi podobnimi igricami v magalufskih barih najdemo še tako, ko dekletom zavežejo oči in jim ukažejo, naj odprejo usta za "ta kratkega", namesto tega pa dobijo v usta penis. Potem so tu striptizi za brezplačno pijačo, pa človeški "vlakec", pri čemer se požirek pijače s poljubi premika od enega do drugega, poraženec pa nazadnje tekočino popije.

In ni redek prizor, ko britanska dekleta na ulici ponujajo neznancem sesanje svojih prsi v zameno za nekaj evrov za pijačo, kot poroča tudi Daily Mail. Spolno nadlegovanje in spolni napadi nikakor niso redki (samo na spletu najdete ogromno ljubiteljskih posnetkov otipavanj omedlelih deklet v Magalufu), a prijavi jih le peščica iz popolnoma praktičnega razloga - večina se naslednje jutro ne spomni kaj veliko.

Kar se zgodi v Magalufu ...
Zgroženost Britancev ni najbolj prepričljiva, saj prav oni slovijo kot največji žurerji, ki zavzamejo cela letovišča po Sredozemlju, od grških do Balearskih otokov, od koder nato poročajo o razvratu in 24-urnem popivanju, ki mu ni para.

Navsezadnje je ravno lani britanski Channel 4 predvajal odmevno dokumentarno serijo What Happens in Kavos, katere glavni igralci so bili hedonistični britanski dopustniki na Krfu. Izlet na Magaluf, nekakšna britanska različica ameriškega "spring breaka", kamor se jih veliko napoti po maturi in pred vstopom v univerzo, velja med mladimi celo za nekakšen iniciacijski obred v svet odraslih, vsako poletje pa naj bi se nad letovišče zgrnilo 12.000 mladih Otočanov.