Španski princesi Cristina in Elena (desno). Foto: EPA
Španski princesi Cristina in Elena (desno). Foto: EPA

V domovini Elena de Borbon in Cristina še nista na vrsti za cepljenje.

"S sestro sva odšli obiskat očeta. Da bi pridobili medicinsko potrdilo, ki bi nama omogočalo, da bi očeta obiskovali redno, nama je bila ponujena možnost cepljenja, ki sva jo sprejeli," sta sestri dejali v izjavi za španski časnik El Mundo. "Če ne bi bilo navedenih okoliščin, bi počakali, da bi v Španiji prišli na vrsto."

Juan Carlos je lani zapustil Španijo, potem ko je izbruhnila vrsta korupcijskih škandalov, v katere naj bi bil vpleten desetletja priljubljeni monarh. Od takrat pa je na kraljevsko družino padla senca, krepijo se kritike zoper njo.

Cepljenje princes odmeva tudi v političnih krogih. Ministrica za enake možnosti Irene Montero je med politiki, ki so ostro kritizirali princesi. "Cepljenje princes je novica, ki prispeva k diskreditaciji monarhije. Za javnost to pomeni privilegirano obravnavo," je dejala za televizijsko postajo TVE. Ministrica za delo Yolanda Diaz je primer označila kot "zelo neprijeten, grd" in poudarila, da morajo posamezniki, ki opravljajo reprezentativne funkcije, voditi z zgledom.

Oblasti v Združenih arabskih emiratih pravijo, da cepijo le državljane in prebivalce, ki imajo veljavno identifikacijske kartice. Po nekaterih podatkih je bilo v ZAE cepljenih že 60 odstotkov prebivalcev. V Španiji načrtujejo, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, doslej je dva odmerka prejelo 1,3 milijona ljudi.

Iz kraljeve palače so sporočili, da kralj nima vpliva na potezi princes, ki po odstopu njunega očeta tehnično nista več del kraljeve družine. Ob tem so še sporočili, da bodo kralj, kraljica Letizia in njuni hčerki cepljeni, ko bodo na vrsti.