Znanstveniki opozarjajo, da se bodo vročinski valovi začenjali prej kot običajno zaradi podnebnih sprememb. Foto: EPA
Znanstveniki opozarjajo, da se bodo vročinski valovi začenjali prej kot običajno zaradi podnebnih sprememb. Foto: EPA

Zaradi izjemne vročine sta v petek na zahodni obali Francije na plaži Pornichet umrla dva upokojenca, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Vročina in suša sta povzročili izbruhe številnih gozdnih požarov, ki so po uradnih podatkih v nekaj dneh v različnih delih Španije uničili že dobrih 25.000 hektarjev gozda, v Franciji pa so v departmaju Tarn samo danes izbruhnili trije požari.

V Španiji je bilo najhuje v gorovju Sierra de la Culebra blizu meje s Portugalsko na severozahodu države, kjer je uničenih že 20.000 hektarjev gozda, 1700 ljudi pa so prepeljali na varno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Z od 44,2 do 44,3 stopinje Celzija je bil v Andujarju v Andaluziji v petek postavljen temperaturni rekord za trenutni vročinski val v Španiji, v Franciji pa naj bi rekord predvidoma dosegli danes, ko naj bi temperature presegle 42 stopinj Celzija.

Lokalni rekordi za junijske temperature so bili sicer preseženi že v 11 krajih po Franciji.

Po podatkih španske vremenske službe Aemet naj bi bilo danes z od 40 do 43 stopinjami Celzija najbolj vroče zlasti v Kataloniji, Navarri in Baskiji na severovzhodu in severu države ter v Andaluziji na jugu. Po poročanju tamkajšnjih medijev so se v španskih mestih ljudje danes že hladili v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih središčih.

Tudi ponoči se ozračje ne ohladi, saj v večjem delu obeh držav temperature po sončnem zahodu ne padejo pod 20 stopinj Celzija.

Vreme v tem tednu bo tako predstavljalo vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je skladno z opozorili znanstvenikov, da bodo takšni pojavi zaradi podnebnih sprememb nastopili prej kot običajno.

Zagorelo na Braču in Hvaru

Na Hrvaškem je medtem zagorelo blizu naselij Pučišća na Braču in Pitve na Hvaru. Ogenj se je v nekem trenutku celo približal hišam, a je gasilcem uspelo preprečiti, da bi jih dosegel, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Požar je na območju Pučišć na Braču izbruhnil okoli 11. ure dopoldne, gasi pa ga približno 60 gasilcev z 18 vozili. Na pomoč so priskočila tudi letala za gašenje.

Po besedah predstavnika gasilcev na Braču Nikole Martinića se je intenzivnost požara popoldne nekoliko zmanjšala, a veter občasno ogenj znova razplamti.

Gori tudi borov gozd pri Pitvah na Hvaru, pri gašenju pa sodeluje 30 gasilcev z 10 vozili in enim letalom. Tudi tam so se plameni usmerili proti nekaj hišam, a je gasilcem prav tako uspelo ustaviti njihovo napredovanje.

Tudi na območju Splita so gasilci samo danes odkrili nekaj manjših požarov, ki pa so pod nadzorom, še poroča Hina.