Zakon je bil parlamentu sprejet s tesno večino. Foto: Reuters
Zakon je bil parlamentu sprejet s tesno večino. Foto: Reuters

V 350-članskem spodnjem domu parlamenta v Madridu je zakon podprlo 177 poslancev, 172 pa jih je bilo proti.

"Tako v politiki kot v življenju je odpuščanje močnejše od zamere," je po glasovanju na omrežju X zapisal španski premier Pedro Sanchez in dodal, da je Španija danes uspešnejša in enotnejša kot leta 2017.

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont je pozdravil odločitev španskega parlamenta. "V dolgem in nerešenem boju med Katalonijo in špansko državo se je danes zgodil zgodovinski dogodek," je dejal vodja stranke Skupaj za Katalonijo.

Zakon je spodnji dom s tesno večino sprejel že marca, vendar je nato zgornji dom oziroma senat, kjer ima opozicija večino, nanj simbolično izglasoval veto in ga vrnil v obravnavo. Senat namreč ne more blokirati sprejetja zakona, temveč lahko zgolj predlaga spremembe.

Sprejetje zakona sta v zameno za parlamentarno podporo od Sanchezove vlade zahtevali stranki Skupaj za Katalonijo (Junts) in Katalonska republikanska levica (ERC). Njuna podpora je premierju iz vrst vladajočih socialistov (PSOE) po lanskih volitvah zagotovila nov mandat.

Najglasnejši nasprotnici zakona sta opozicijski stranki, skrajno desna Vox in desnosredinska Ljudska stranka (PP). V zadnjih mesecih so proti zakonu večkrat potekali tudi množični protesti.

Spodnji dom španskega parlamenta vpletene v poskus katalonske odcepitve oprostil kaznivih dejanj