"V Gazi primanjkuje čiste pitne vode, hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Otroci pred očmi svetovne javnosti umirajo od lakote, ker izraelska vojska ne dovoli vstopa dobrodelni pomoči v Gazo," so opozorili v poslanski skupini Gibanja Svoboda. Foto: Reuters

Premier Robert Golob podpira priznanje Palestine. Kot je povedal ob robu vrha EU, bo Slovenija Palestino predvidoma priznala skupaj še z nekaterimi drugimi članicami, da bo mednarodni učinek čim večji. Kdaj naj bi se to zgodilo, ni želel napovedovati. EU sicer naredi bistveno premalo za izboljšanje humanitarnih razmer v Gazi, je še dejal.

"Politična rešitev je lahko samo ena in to je rešitev dveh držav, to govorimo danes že vsi. In če že govorimo o politični rešitvi dveh držav, to pomeni, da bomo ti dve državi tudi priznali," je na vprašanje, ali sam podpira priznanje Palestine, odgovoril Golob. Dodal je, da o tem ni nobenega dvoma.

Po njegovih besedah se Slovenija o priznanju ne bo odločala povsem sama. O tem se pogovarja s skupino enako mislečih držav znotraj EU.

"Mislim, da bomo šli skupaj v to priznanje. Takrat, ko bomo to naredili, bomo naredili zato, da bo mednarodni učinek čim večji," je še povedal glede priznanja Palestine. "Morda bo to že v kratkem, vendar se o tem ne bi opredeljeval," je dejal Golob.

Poslanci Svobode: Za neodločnost ni opravičila

Kot opozarjajo poslanke in poslanci največje koalicijske stranke Gibanja Svoboda, se po petih mesecih od terorističnega napada Hamasa na izraelske civiliste in ugrabitve talcev nasilje nad Palestinci v Gazi zgolj še stopnjuje, povečuje se število ranjenih, razseljenih in umrlih. "Število smrtnih žrtev že presega 31.000, dve tretjini umrlih je žensk in otrok. Večina prebivalcev Gaze je že ostala brez lastnega doma, stisnjena na premajhno območje brez hrane, vode, kanalizacije, elektrike in zdravil. Nimajo se več kam umakniti. Med izvajanjem grozodejstev v Gazi pa Izrael nemoteno nadaljuje plenjenje s poseljevanjem ozemlja na Zahodnem bregu ter z aretacijami Palestincev," so v poslanski skupini opozorili v javnem pismu.

Sorodna novica Blinken: Sporazum o prekinitvi ognja zelo mogoč. Izraelska vojska razstrelila stavbo bolnišnice.

Kot so zapisali, je Gaza postala "veliko koncentracijsko taborišče, grobišče otrok in sramota za človeštvo". Prepričani so, da za neodločno ukrepanje mednarodne skupnosti ni več nobenega opravičila. "Ni dovolj le pozivati in opozarjati, da imajo tudi vojne svoja pravila in da ima tudi pravica do samoobrambe svoje meje. Izraelsko ubijanje Palestincev nima nič skupnega s samoobrambo. Jasno je, da se sedanja izraelska vlada na mednarodno zavezujoča pravila požvižga," so zapisali.

"Nismo več pripravljeni nemočno spremljati te morije, zato pozivamo Vlado Republike Slovenije, da prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo v mejah pred izraelsko okupacijo leta 1967 in s tem izmučenemu in nezaščitenemu palestinskemu narodu sporoči, da se ne strinjamo, da se Izrael tako neusmiljeno znaša nad njim," so pozvali v poslanski skupini Svobode. Ob tem so spomnili, da je priznanje drugih držav na poti do svoje samostojnosti potrebovala tudi Slovenija.

"Čakanje na pravi trenutek v zgodovini za priznanje Palestine ni več primeren odgovor. V Evropski uniji je več držav, ki že napovedujejo priznanje, zato pozivamo Vlado Republike Slovenije, da skupaj s prvo skupino držav Evropske unije stori ta korak. Upamo, da bo naše priznanje vsaj majhen korak na poti do uveljavitve rešitve dveh držav, Izraela in Palestine, katerih naroda bosta lahko zaživela v miru, varnosti in sožitju na tem območju," so še zapisali v poslanski skupini največje koalicijske stranke.

Palestino kot samostojno in neodvisno državo sicer priznava 138 držav, a je med njimi le peščica članic EU-ja. Švedska je to storila 2014, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija in Poljska pa so se za to odločili že leta 1988.

V Levici pozdravljajo pobudo kolegov iz Gibanja Svoboda

K priznanju neodvisne in samostojne Palestine so že ob začetku spopadov pozvali v poslanski skupini stranke Levica, v kateri se za to zavzemajo že od leta 2014. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je ob zadnjem pozivu oktobra lani ocenila, da je treba o morebitnem priznanju doseči konsenz, in dodala, da to v danem trenutku še ni bila prednostna naloga.

Sorodna novica T. Vatovec predlaga vladi prepoved izraelskega blaga iz okupiranih palestinskih ozemelj

"Me veseli, da se tudi poslanci Gibanja Svoboda pridružujejo pobudi za priznanje. Vlada RS
⁩ je sicer lahko tudi pogumnejša od tega," je ob pobudi poslanske skupine Svoboda na družbenem omrežju X zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, ki je bil predlagatelj pobude za priznanje Palestine leta 2014. Dodal je, da ima Slovenija vso moralno in zgodovinsko dolžnost, da je pri priznanju med prvimi. "Predsednik vlade ima to moč," je poudaril.

"V Levici pričakujemo, da bo vlada predlog za priznanje nemudoma pripravila in ga poslala v državni zbor, saj priznanje, glede na vse podane pobude, v tem trenutku podpira absolutna parlamentarna večina," pa so iz Levice sporočili v sporočilu za javnost. "Ni potrebe, da kot nekdanji minister Erjavec čakamo na skupino enako mislečih. Slovenija je nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a, poleg tega ima zgodovinsko in moralno dolžnost, da ta korak naredi brez čakanja na druge,” so v stranki povzeli tudi besede vodje poslanske skupine.