Španska policija je lani iz ujetništva rešila kopico divjih živali. Foto: Pixabay
Španska policija je lani iz ujetništva rešila kopico divjih živali. Foto: Pixabay

Policijski oddelek Seprona je v izjavi za javnost sporočil, da so policisti leta 2023 zasegli "številne primerke" vrst, zaščitenih s Konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, je poročal spletni Guardian.

"Dva nilska krokodila, od katerih je vsak meril približno dva metra, so avgusta lani rešili policisti z zasebnega posestva v El Moraletu v provinci Alicante," so zapisali in dodali, da lastnik ni imel uvoznega potrdila ali potrdila za vzrejo v ujetništvu.

"Konec leta 2023 so v mestnem središču Alicanteja našli dva metra dolgega burmanskega pitona. Afriška ostrogasta želva, ki je tehtala okoli 25 kg, pa je bila zapuščena v gorovju Sierra de Oltá v Calpeju," so še zapisali.

Med drugimi živalmi, ki jih je Seprona zaplenila, sta bila tudi patagonska papiga in venezuelski krvouhi papagaj. "Rešene živali so bile odpeljane v različne rehabilitacijske centre, domove in parke, kjer so strokovnjaki lahko ocenili njihovo stanje in zagotovili potrebno zdravljenje," je zapisano v izjavi. "Ti objekti ponujajo tudi hrano, prostor in oskrbo, ki je potrebna, da lahko vsaka vrsta uživa optimalno kakovost življenja."

V številnih postopkih, ki so jih sprožili, so poskušali najti lastnike in ugotoviti, ali so imeli potrebna dovoljenja za živali. "Če lastniki ne morejo predložiti potrdila o poreklu ali potrdil, ki jim dovoljujejo vzrejo živali v ujetništvu, sledi denarna kazen do 6000 evrov, lahko pa so soočeni tudi z obtožbami v povezavi z zaščito prostoživečih flore in favne," so še sporočili.

Leta 2022 odkrit zasebni živalski vrt na Kanarskih otokih

Marca 2022 so policisti Seprone po odkritju zasebnega živalskega vrta na kanarskem otoku Gran Canaria našli več deset eksotičnih živali, vključno z dvema kajmanoma, tremi pitoni, osmimi legvani in 46 velikanskimi afriškimi polži.

Policisti so na posestvu zasegli 139 živali, od katerih jih je bilo 118 razvrščenih kot invazivne vrste in 21 kot nevarne. Takrat so v izjavi zapisali: "Med zaseženimi vrstami so bili kroglasti piton, dva burmanska pitona, pritlikavi kajman, dva bradata zmaja, dve grški želvi, 34 rakov, leopardji gekon, 46 velikanskih afriških polžev, sedem kač, volovska žaba, želva z dolgim vratom, osem legvanov, kajman z očali, 23 rdečeuhih želv, 13 modrouhih sklednic in tri afriške ostrogaste želve."