Ponsati je bila v policijskem pridržanju približno pet ur. Foto: EPA
Ponsati je bila v policijskem pridržanju približno pet ur. Foto: EPA

Ponsati je na Twitterju objavila sliko svoje aretacije in dejala, da jo je katalonska avtonomna policija aretirala nezakonito. Na Twitterju se je iz tujine oglasil tudi nekdanji vodja katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, ki je aretacijo označil za nezakonito in dejal, da je pravo v Španiji v podrejeni vlogi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Nekateri španski mediji sicer domnevajo, da se je Ponsati v Španijo vrnila zaradi prihajajočih lokalnih volitev, ki bodo potekale konec maja.

Špansko vrhovno sodišče je nalog za aretacijo 66-letne poslanke izdalo zaradi njene vloge pri referendumu o neodvisnosti Katalonije oktobra 2017.

Katalonska regionalna vlada je pred šestimi leti izvedla referendum o odcepitvi, ki pa ga je Madrid razglasil za nezakonitega. Takratni vodja regionalne vlade Puigdemont in nekateri njegovi somišljeniki, med drugim tudi Ponsati, so po policijski intervenciji pobegnili v tujino. Drugi separatisti so bili obsojeni na dolge zaporne kazni, vendar so bili nato leta 2021 pomiloščeni.

V skladu z reformami aktualne vlade Pedra Sancheza Ponsati zaradi njenih političnih dejavnosti ne grozi zaporna kazen, se pa mora kljub temu 24. aprila zglasiti na vrhovnem sodišču.

Ob izpustitvi so jo pozdravili njeni sodelavci in privrženci. Foto: EPA
Ob izpustitvi so jo pozdravili njeni sodelavci in privrženci. Foto: EPA