Španke so se leta 2016 podale na ulice zaradi brutalnega skupinskega posilstva v Pamploni. Foto: EPA
Španke so se leta 2016 podale na ulice zaradi brutalnega skupinskega posilstva v Pamploni. Foto: EPA

Krizni odbor se je nazadnje zbral po umorih 11 žensk decembra. V ponedeljek sta bili v pokrajini Valladolid umorjeni 45-letna ženska in njena osemletna hčerka. Pet dni pred tem je bila v Kataloniji umorjena 38-letnica, poroča Guardian.

Z zadnjimi smrtmi se je število umorjenih žensk, ki so jih umorili njihovi partnerji ali nekdanji partnerji, od leta 2003, ko vlada vodi statistiko, povzpelo na 1188. V istem obdobju je bilo zaradi družinskega nasilja umorjenih 49 otrok. Lani je bilo 49 žensk ubitih v partnerskem nasilju, leta 2021 pa 43.

"Do zdaj je bilo januarja zaradi seksističnega nasilja umorjenih šest žensk in osemletna deklica," je na Twitterju zapisala španska ministrica za enakost Irene Montero. “Ministrstvo za enakost je za ta petek sklicalo sestanek kriznega odbora, da bi vsak primer podrobno analizirali in bi odkrili, kaj je šlo narobe, da bi izboljšali koordinacijo, ter da bi zagotovili, da zadevo pravočasno preprečimo.”

Sestanka se bodo udeležili predstavniki ministrstev za enakost, pravosodje in notranje zadeve ter predstavniki španskih pokrajin.

Španska policija je samo ta mesec obravnavala sedem umorov zaradi družinskega nasilja. Foto: EPA
Španska policija je samo ta mesec obravnavala sedem umorov zaradi družinskega nasilja. Foto: EPA

Španska vlada pod vodstvom socialistov se spopada z velikim porastom smrtonosnega družinskega nasilja, zato zdaj preučuje predloge, ki bi oblastem omogočili, da obvestijo ženske, ki so žrtve družinskega nasilja, če je bil njihov partner že obsojen.

A španski javni tožilec za nasilje nad ženskami opozarja, da se takih opozoril ne bi moglo izdajati avtomatično, in da bi morali vzeti v ozir specifične okoliščine vsakega primera posebej.

Pogrom zaradi skupinskega posilstva

Prejšnji mesec je vlada pozvala sodišča in tožilce, da okrepijo uporabo elektronskih zapestnic, da bi tako pomagali zaščititi ženske, katerih nekdanji partnerji imajo izdan nalog o nepribliževanju.

“Mislimo, da je pomembno spodbujati uporabo elektronskih naprav, kot so zapestnice, ki obveščajo ženske o prisotnosti napadalcev,” je decembra dejala pravosodna ministrica Pilar Llop. “Od leta 2009, ko so bile te zapestnice uvedene, ni bila umorjena nobena ženska, ki jih je nosila.”

Llopova je dejala, da se je pomembno spopasti tudi s tistimi, ki zanikajo problematiko nasilja na osnovi spola. A opozicijske stranke vlado obtožujejo, da se je z uvedbo sporne zakonodaje, ki je omogočila nekaterim obsojenim spolnim prestopnikom znižanje kazni, ogroženim ženskam izneverila.

Španski zakon "samo da pomeni da" je bil uveden po vsesplošnem pogromu zaradi milih kazni zaradi razvpitega skupinskega posilstva v Pamploni leta 2016. Hkrati so takrat revidirali okvir potencialnih najnižjih in najvišjih zapornih kazni za posilstvo ter s tem omogočili nekaterim obsojenim spolnim prestopnikom, da se pritožijo proti svoji kazni in si izpogojujejo nižjo. Do konca decembra so tako znižali kazen 129 obsojenim prestopnikom.