Reševalci so ob razbitinah našli in rešili Josephine iz Kameruna. Foto: Reuters
Reševalci so ob razbitinah našli in rešili Josephine iz Kameruna. Foto: Reuters
Obtožbe za smrt beguncev
Libijska straža kriva za smrt prebežnice in otroka?

Humanitarci so brodolomce odkrili, potem ko so v ponedeljek prestregli radijski pogovor med libijsko obalno stražo in trgovsko ladjo, ki je prva zagledala čoln, poln prebežnikov, 80 navtičnih milj pred Libijo, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Ko je ladja Proactive Open Arms priplula do ostankov potopljenega čolna, so na njih našli Kamerunko Josephine, ki se je oklepala lesene deske. Ob njej pa trupli druge ženske in njenega otroka.

"Z libijske obalne straže so sporočili, da so z gumijastega čolna rešili 158 ljudi. Toda niso povedali, da so na morju pustili dve ženski in otroka, ki se niso hoteli vrniti v Libijo, ter čoln potopili," je dejal Oscar Camps, ustanovitelj španske človekoljubne organizacije Proactiva Open Arms.

Proactiva Open Arms za tragedijo poleg libijske obalne straže obtožuje tudi politiko italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je italijanska pristanišča zaprl za ladje nevladnih organizacij ter zahteva, naj reševanje v Sredozemlju v celoti prevzame libijska obalna straža, Evropska unija pa libijska pristanišča razglasi za varna.

Minister Salvini meni, da gre za lažno novico. Z rimskega notranjega ministrstva naj bi v kratkem posredovali podatke zunanjih opazovalcev, ki naj bi navedbe španskih humanitarcev postavljali na laž.

Najmanj 19 mrtvih v brodolomu pred Ciprom
Pred obalo Cipra je v brodolomu ladje, na kateri je bilo 150 ljudi, umrlo najmanj 19 migrantov, pogrešajo jih do 30. Po poročanju turške tiskovne agencije DHA so bili med migranti Sirci, ki so skušali priti v Evropo. Ciper, ki je od obale Sirije oddaljen okoli 160 kilometrov, doslej ni bil deležen tako množičnega pritoka migrantov kot na primer Turčija, Grčija in Italija. V zadnjem času pa so na otoku opazili naraščanje števila prošenj za azil.

Medtem ob tunizijski obali čaka tovorna ladja, na kateri je 40 rešenih prebežnikov. Ladje ne Italija ne Malta ne Tunizija nočejo spustiti v katero od svojih pristanišč. Migranti so se z gumenjakom odpravili iz Libije, ko jim je zmanjkalo goriva, pa jih je rešila tunizijska oskrbovalna ladja Sarost 5. Po navedbah mednarodne organizacije WatchTheMed, so migrante rešili v malteških vodah. Na krovu je med drugim osem žensk, od tega dve nosečnici, ter ranjen moški.


Kot poroča Reuters, so iz Proactive Open Arms medtem sporočili, da je Italija privolila, da sprejme preživelo Kamerunko, ne pa tudi dveh trupel. Španska humanitarna organizacija se je zatem odločila, da prosi španske oblasti, naj jim dovolijo prihod v Španijo, čeprav to pomeni precejšnje podaljšanje poti.

Italijanske oblasti so zavrnile navedbe španske organizacije in pravijo, da so ponudile španski organizaciji, da vplujejo v eno od dveh italijanskih pristanišč, kjer bi sprejeli tako preživelo Josephine kot trupla ženske in njenega otroka. Kot so še navedle, so zavrnile možnost, da bi ladja odšla na Lampeduso, ker naj tam ne bi bilo mrtvašnice. "Čeprav so naša sicilijanska pristanišča pripravljena, da jih sprejmejo, gre ladja v Španijo ... Ali kaj skrivajo?" je na Twitterju zapisal Salvini.

Italijanski poslanec pluje s humanitarci
"Žensko in otroka so ubili tvoji libijski prijatelji," je Salviniju tvitnil poslanec italijanske levičarske stranke Svobodni in enakopravni Erasmo Palazzotto, ki te dni pluje s Proactivo in je potrdil navedbe španskih nevladnikov, ki so posneli reševanje preživele ženske in to naložili na družbena omrežja.

Čez Sredozemlje je od začetka leta v Evropo prišlo 51 tisoč prebežnikov, polovico manj kot v istem obdobju lani. Največ jih je prispelo v Španijo. Na poti tja jih je letos utonilo skoraj 300, na poti proti Italiji pa več kot 1.100, še poroča Janko Petrovec.

Deutsche Welle medtem poroča, da je libijska obalna straža zanikala obtožbe in trdi, da na morju niso pustili nikogar. Krivdo za nesreče na morju so pripisali humanitarnim organizacijam in preprodajalcem ljudi. Reuters navaja besede novinarke, ki dela za nemško televizijo RTL, ki je bila priča reševanju in je pohvalila profesionalnost libijskih reševalcev. "Ekipa je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi rešila vse. Moški so bili zelo sočutni," je v izjavi dejala Nadja Kriewald.

Svoja pristanišča je zaprla tudi Malta. Med zavrnjenimi ladjami je tudi omenjena ladja organizacije Proactive Open Arms, ki je morala v tem mesecu zato 60 rešenih prebežnikov odpeljati v Barcelono, še poroča Deutsche Welle.

Obtožbe za smrt beguncev
Libijska straža kriva za smrt prebežnice in otroka?