Španci med vsemi v Evropi pojedo največ mesa. Foto: EPA
Španci med vsemi v Evropi pojedo največ mesa. Foto: EPA

"Ljudje se zavedajo vpliva toplogrednih plinov na podnebne spremembe, a jih povezujejo z vozili in prometom," je dejal Garzon in pojasnil, da smo šele nedavno začeli zavedati vpliva, ki ga ima konzumacija mesa, še posebej govedine.

"Druge države so glede tega precej napredovale, v Španiji pa je to tabu," je po poročanju Guardiana poudaril minister Združene levice v koalicijski vladi socialističnega premierja Pedra Sancheza. Garzon je že poleti razburil rojake, ko jih je pozval k zmanjšanju uživanja mesa.

Po besedah ministra bo zmanjševanje uživanja mesa igralo ključno vlogo pri boju Španije s podnebno krizo, ustavljanju širjenja puščav in zaščitilo pomembno turistično industrijo. Država je namreč zaradi svoje lege še posebej ranljiva za podnebne spremembe, a Španija, kot jo poznamo in imamo radi, je v nevarnosti, da izgine za vedno, je opozoril.

"Če ne ukrepamo, se ne bomo ukvarjali samo s podnebnimi spremembami, ampak s trojno krizo – izgubo biotske raznovrstnosti, onesnaževanjem in podnebnimi spremembami," je prepričan, saj je Španija sredozemska država, ki ima resne težave z dezertifikacijo, ne nazadnje zato, ker je zelo odvisno od turizma. "Obisk puščave ni tako zanimiv kot obisk Costa del Sol," je dejal.

Garzon je bil zaradi svojih idej že večkrat tarča kritik iz gospodarstva, ko se je zavzel za prepoved stav, oglaševanja nezdrave hrane in spolnih stereotipov pri igračah. Foto: EPA
Garzon je bil zaradi svojih idej že večkrat tarča kritik iz gospodarstva, ko se je zavzel za prepoved stav, oglaševanja nezdrave hrane in spolnih stereotipov pri igračah. Foto: EPA

Kvaliteta namesto količine

A Špancem ni treba povsem prenehati z uživanjem mesa, ampak manj in bolj kvalitetnega, kar je dobro tako za zdravje kot za okolje, svetuje minister in odsvetuje kupovanje poceni mesa z velikih živalskih farm, ki niso vzdržne za okolje.

Najdejo vas v izpraznjenem delu Španije in tja pripeljejo štiri, pet ali deset tisoč glav živine, s tem pa onesnažijo zemljo, vodo in izvažajo meso slabe kvalitete od živali, s katerimi se ravna slabo," je Garzon opisal razmere v mesni industriji.

Minister je še opozoril na skrb vzbujajoč podatek, da Španci na teden v povprečju pojedo kilogram mesa, čeprav je priporočena količina med 200 in 500 grami, poleg tega pa Španija porabi več mesa kot katera koli druga država v Evropski uniji in zakolje 70 milijonov glav goveda, prašičev, perutnine, ovc, koz in konj na leto, iz katerih dobi 7,6 milijona ton mesa.

Posmeh in kritike s strani moških

Opozorila ministra so naletela na precej posmeha, tudi med njegovimi koalicijskimi partnerji. Minister za kmetijstvo je dejal, da je mesno pridelovalna industrija deležna krivičnih očitkov namesto spoštovanja za pošteno delo, ki ga opravi za prehrano in gospodarstvo, medtem ko je premier Sanchez dejal, da ni ničesar boljšega kot srednje pečen zrezek.

Garzon jim je odvrnil, da se je zavedal odziva mesne industrije in kontroverznosti tega vprašanja, vendar se ga je po njegovem mnenju treba lotiti reševati, kar v drugih državah, kot so Nemčija, Združeno kraljestvo in Francija že počnejo.

Poudaril je še, da večino kritik prihaja s strani moških, ki očitno menijo, da bo prizadeta njihova moškost, če si ne bodo mogli privoščiti kos mesa ali žara, medtem ko so ženske veliko bolj dovzetne za to vprašanje.