Begona Gomez in Pedro Sanchez. Foto: Reuters
Begona Gomez in Pedro Sanchez. Foto: Reuters

"Moram se ustaviti in razmisliti. Moram si odgovoriti na vprašanje, ali se je vredno truditi kljub vsemu blatenju, za katero se desnica in skrajna desnica pretvarjata, da je politika. Ali bi ostal na čelu vlade ali bi se raje odpovedal tej ogromni časti," je Sanchez med drugim zapisal v sporočilu na štirih straneh, ki ga je objavil na omrežju X.

Ob tem je napovedal, da bo sicer nadaljeval redno delo, vendar za nekaj dni odpovedal vse svoje javne obveznosti, da bi si vzel čas za razmislek o poti, ki jo bo ubral v prihodnje. Svojo odločitev bo sporočil v ponedeljek, 29. aprila.

Sanchez je osebno sporočilo za javnost objavil po tem, ko je sodišče v Madridu danes sporočilo, da je proti njegovi ženi Begoni Gomez sprožilo preiskavo zaradi suma korupcije pri njenem poslovanju in domnevnega trgovanja z vplivom.

Kot navaja BBC, je pritožbo proti Begoni Gomez sprožil protikorupcijski borec Manos Limpias (Čiste roke), ki je v zadnjih letih sodeloval v številnih odmevnih sodnih postopkih. Španski portal El Confidencial je pred tem poročal, da je Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila.

Limpias je opozoril zlasti na pogodbo, ki je vključevala turistično skupino Globalia in fundacijo, imenovano IE Africa Center. Leta 2020 je Begonia Gomez Globalii zagotovila 475 milijonov evrov pomoči za letalsko družbo Air Europa v okviru vladnih ukrepov za pomoč podjetjem med kovidno krizo, med drugim piše BBC.

Sanchez je v svojem zapisu preiskavo in obtožbe proti svoji ženi označil za brezsramne napade političnih nasprotnikov z desnega pola, pri čemer je izpostavil desno Ljudsko stranko (PP) in skrajno desno Vox ter njuna voditelja, Alberta Nuneza Feijooja in Santiaga Abascala.

Španski premier, ki je na oblasti od leta 2018, je zapisal, da je bil sam Feijoo tisti, ki je primer predal uradu za preiskave navzkrižja interesov. Kritiziral je tudi organizacijo Manos Limpias, ki jo je označil za skrajno desno. "Obtožba dejansko temelji na domnevnih informacijah konstelacije ultrakonservativnih lobistov," je dodal.

"Verjamem, da Begone ne obtožujejo zato, ker bi storila kaj nezakonitega – vedo, da nimajo primera –, temveč zato, ker je moja žena. Tudi napade proti meni usmerjajo zaradi tega, kar predstavljam progresivno politiko in socialno pravičnost," je v svojem zapisu še poudaril Sanchez.