Španija naj bi bila med državami z najbolj razširjeno prostitucijo. Foto: EPA
Španija naj bi bila med državami z najbolj razširjeno prostitucijo. Foto: EPA

Prostitucijo so v državi dekriminalizirali leta 1995, od takrat pa je ta dejavnost dobila velik zagon. Po neuradnih ocenah se v Španiji s prostitucijo ukvarja okoli 300.000 žensk.

Združeni narodi so leta 2016 ocenili, da je spolna industrija v Španiji vredna 3,7 milijarde evrov. V raziskavi leta 2009 so tudi ugotovili, da je vsak tretji odrasel Španec že kdaj plačal za spolne usluge, neka druga raziskava iz istega leta pa je ta odstotek postavila celo na 39 odstotkov. Študija ZN-a Španijo postavlja na tretje mesto držav z največ prostitucije na svetu, za Tajsko in Portorikom.

Pedro Sanchez na kongresu stranke v Valencii. Foto: EPA
Pedro Sanchez na kongresu stranke v Valencii. Foto: EPA

Prostitucija je v Španiji trenutno neregulirana in neurejena dejavnost, saj ne obstajajo kazni za tiste, ki ponujajo spolnost v zameno za denar, razen če to počnejo na javnih mestih. Nezakonito pa je zvodništvo ali posredovanje med spolnimi delavci in potencianlnimi strankami, piše BBC.

Neuresničena volilna obljuba

Sanchezova socialistična stranka je že leta 2019 napovedala prepoved prostitucije, kar so politični strokovnjaki ocenili predvsem kot potezo za pridobivanje ženskih glasov na volitvah. Pri tej obljubi ostajajo tudi zdaj. V programu, ki so ga predstavili na nedavnem kongresu stranke, so socialisti prostitucijo označili za "enega izmed najbolj krutih dejavnikov feminizacije revščine" in za "eno najhujših oblik nasilja nad ženskami". Kljub obljubljam v dveh letih niso sprožili še nobenega zakonodajnega postopka za njeno prepoved.

S kriminalizacijo prostitucije pa se ne strinjajo vsi. Sanchezevi nasprotniki opozarjajo, da je dekriminalizacija izboljšala gmotni položaj spolnih delavk in jim tudi zagotovila večjo varnost. Obstaja pa tudi druga plat – leta 2017 je španska policija v več racijah našla 13.000 prostitutk, med katerimi naj bi jih 80 odstotkov to delo opravljalo proti svoji volji.