Špansko letalo Eurofighter je raketo izstrelilo pomotoma. Foto: EPA
Špansko letalo Eurofighter je raketo izstrelilo pomotoma. Foto: EPA

Kljub temu so uvedli preiskavo, so sporočili z ministrstva. "Špansko letalo Eurofighter, nameščeno v Litvi, je izstrelilo raketo, ki ni povzročila škode," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali na španskem ministrstvu. Incident se je zgodil v torek popoldne nad območjem jugozahodne Estonije, kjer so vaje dovoljene, so navedli. "Raketa zrak-zrak ni zadela nobenega letala," so še sporočili.

Raketa tipa Amraam z 10 kilogrami razstreliva ima sicer vgrajen sistem, da se v primeru tovrstnih incidentov raketa samouniči, vendar bi lahko kljub temu pristala na tleh. Estonska vojska jo z več helikopterji še vedno išče. Estonski mediji sicer poročajo, da je v torek popoldne močno počilo, kar naj bi nakazovalo, da je raketa uničena.

Na španskem ministrstvu so pojasnili, da sta bili dve španski letali Eurofighter s še dvema francoskima letala Mirage 2000 na skupni vaji. Po incidentu so se letala vrnila v letalsko oporišče v Siauliaiju na severu Litve, kjer so nameščena. Njihova naloga je nadzor zračnega prostora baltskih držav, saj te nimajo svojih vojaških letal.

Premier Estonije: Obžalovanja vreden incident
Estonski premier Jüri Ratas je na družbenem omrežju Facebook incident označil za obžalovanja vreden. "Hvala Bogu, da ni bilo človeških žrtev," je poudaril. "Prepričan sem, da bodo estonske obrambne sile v sodelovanju z našimi zavezniki identificirale vse okoliščine dogodka in storile vse, da se kaj takšnega ne ponovi," je še dejal.

Do konca preiskave bodo španska letala ostala na tleh, njihove naloge pa bodo prevzela Portugalska, so poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili z estonskega obrambnega ministrstva.