Ameriški predsednik Donald Trump z ženo Melanio in nemška kanclerka Angela Merkel na
Ameriški predsednik Donald Trump z ženo Melanio in nemška kanclerka Angela Merkel na "častni tribuni". Foto: EPA

Britanska kraljica Elizabeta II., premierka Theresa May, francoski predsednik Emmanuel Macron, kanadski premier Justin Trudeau, avstralski premier Scott Morrison, nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump so med drugim prišli v Portsmouth, poleg njih pa tudi veliko vojnih veteranov.

V Portsmouthu obeležili 75. obletnico dneva D
Spomine je obujalo tudi okoli 300 veteranov, ki so pred 75 leti bili bitko na obalah Normandije. Foto: Reuters
Spomine je obujalo tudi okoli 300 veteranov, ki so pred 75 leti bili bitko na obalah Normandije. Foto: Reuters

Kraljica Elizabeta: Počaščena sem, da sem lahko danes z vami
Britanska kraljica Elizabeta se je veteranom zahvalila. Dejala jim je, da so ob 60. obletnici izkrcanja nekateri mislili, da je bila tisto njena zadnja slovesnost. "A vojna generacija, to je moja generacija, je odporna in sem počaščena, da sem lahko danes z vami v Portsmouthu," je poudarila Elizabeta.

May: Nikoli ne bomo pozabili, koliko jim dolgujemo

"Združeni se bomo poklonili tistim, čigar pogum in žrtvovanje na obalah Normandije sta pomenila točko preobrata v drugi svetovni vojni. Nikoli ne bomo pozabili, koliko jim dolgujemo," pa je dejala Mayeva, za katero je bil to najverjetneje zadnji javni nastop v vlogi premierke, saj bo v skladu s svojimi napovedmi v petek odstopila z mesta predsednice britanskih konservativcev in posledično s položaja premierke.

Srečanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona z 99-letnim britanskim veteranom Johnom Jenkinsom. Foto: EPA
Srečanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona z 99-letnim britanskim veteranom Johnom Jenkinsom. Foto: EPA

Trump prebral molitev, Macron pa pismo
Trump je medtem zbranim prebral molitev, ki jo je tedanji ameriški predsednik Franklin Roosevelt prebral po radiu pred zavezniškim izkrcanjem. Macron pa pismo pripadnika francoskega odporniškega gibanja iz časa druge svetovne vojne.

Sorodna novica Foto: Po poteh izkrcanja zaveznikov v Normandiji

"Največji vojaški spektakel v novejši zgodovini"

Slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji so se spomnili z mornariško parado, preletom vojaških letal in številnimi vojaki. V Londonu so pred slovesnostjo napovedali, da bodo pripravili "največji vojaški spektakel v novejši zgodovini".

Prelet akrobatskih letal britanskega kraljevega letalstva. Foto: EPA
Prelet akrobatskih letal britanskega kraljevega letalstva. Foto: EPA

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D, v katerem je sodelovalo več kot 150.000 zavezniških vojakov. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945. Operacija Overlord, ki jo je vodil ameriški general Dwight D. Eisenhower, je vključevala skoraj 7.000 ladij, ki so bile razporejene ob 80-kilometrski obali. Sledilo je več tisoč padalcev, nato pa še pehota.

Kratko srečanje Merklove in Trumpa

Ameriški predsednik Donald Trump bo z ženo Melanio odpotoval še v Francijo in na Irsko. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump bo z ženo Melanio odpotoval še v Francijo in na Irsko. Foto: Reuters

Ob robu slovesnosti sta se v Portsmouthu srečala tudi nemška kanclerka Merklova in predsednik ZDA Trump. Njuno srečanje je trajalo približno deset minut. Voditelja sta se dotaknila položaja v Libiji in Zahodni Afriki. Hkrati sta se dogovorila, da bosta pogovore nadaljevala konec junija na vrhu skupine G20 na Japonskem.

Merkel: Izkrcanje Nemčijo osvobodilo nacionalsocializma

75 let od izkrcanja v Normandiji

Merklova je sicer na slovesnosti poudarila skupna prizadevanja zavezniških zmagovalnih sil in Nemčije za mir in svobodo po svetu ter povedala, da gre za "darilo zgodovine". Zavezniško izkrcanje v Normandiji je Nemčijo osvobodilo nacionalsocializma in položilo temelje za povojno ureditev, je še dejala. "Da sem in sem lahko danes zraven kot nemška kanclerka in da si danes skupaj prizadevamo za mir in svobodo, je darilo zgodovine, ki ga velja varovati in negovati," je dejala Merklova novinarjem v kratki izjavi.

Trump še na Irsko in v Francijo
Trump bo po slovesnosti v Portsmouthu odpotoval na Irsko in v Francijo, kjer bodo v četrtek med drugim pripravili spominsko slovesnost na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji, kjer pričakujejo 12.000 ljudi.

Moskva: Dan D ni bil ključen za zmago v vojni
Na praznovanje obletnice v Portsmouthu se je odzvala tudi Rusija, ki sporoča, da s pomenom izkrcanja ne bi smeli pretiravati. Kot je novinarjem dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, so zmago zaveznikov v drugi svetovni vojni prinesla prizadevanja takratne Sovjetske zveze, ki je v vojno vstopila leta 1941. "Po mnenju zgodovinarjev izkrcanje v Normandiji ni bistveno vplivalo na rezultat druge svetovne vojne," je še dejala.