Foto: Reuters
Foto: Reuters

Več evropskih držav, tudi Slovenija, je poklicalo na pogovor ruskega veleposlanika. Številnim komemoracijam v spomin na Alekseja Navalnega so se včeraj pridružili tudi italijanski politiki.

"Putin ga je ubil. Ubil, ne pa tudi zlomil." Gre za eno od sporočil, ki so jih udeleženci sinočnje baklade na Kapitolskem griču pustili ob portretu umrlega ruskega disidenta. Navalnijevo podobo so projicirali tudi na pročelje rimskega županstva. Michelangelov trg pred njim je na tisoče meščanov povsem popolnilo.

Baklade so se na pobudo vodje opozicijske stranke Akcija Carla Calende udeležili predstavniki vseh italijanskih parlamentarnih strank.

"Gre za pomemben znak solidarnosti s človekom, ki je umrl za svobodo," je dejal Calenda. Po mnenju rimskega župana Roberta Gualtierija je šlo pri smrti Navalnega za "rezultat dolgega in neusmiljenega političnega pregona", zaradi katerega ne moremo molčati. Gualtieri je prepričan, da gre za zločin, za katerega odgovarja ruski predsednik Vladimir Putin.

Tudi voditeljica Demokratske stranke Elly Schlein meni, da je njegov režim edini odgovoren za Navalnijevo smrt. Različni govorci so izrazili solidarnost z Julijo Navalno in drugimi borci za demokratično Rusijo.

Čeprav je šlo za eno redkih političnih pobud z odobravanjem opozicije in koalicije, ni minila brez polemik – predvsem na račun Salvinijeve Lige, ki je na strankarski ravni do pred kratkim tesno sodelovala s Putinovo Združeno Rusijo. Izjavo vodje njenih senatorjev Massimiliana Romea, da imajo sicer tudi pri Ligi kakšen sum, da pa glede Putinove krivde "nimajo dokazov", so prisotni pospremili z žvižgi.

Spominska baklada za Navalnega
V svetu še vedno odmeva smrt Navalnega