Zajem fotografije iz videoposnetka, objavljenega 17. oktobra na uradni spletni strani azerbajdžanskega ministrstva za obrambo, ki domnevno prikazuje napad azerbajdžanskega topništva. Foto: EPA
Zajem fotografije iz videoposnetka, objavljenega 17. oktobra na uradni spletni strani azerbajdžanskega ministrstva za obrambo, ki domnevno prikazuje napad azerbajdžanskega topništva. Foto: EPA

"Sovražnik je izstrelil topniške izstrelke v smeri sever med 00.04 in 2.45 ter rakete v južni smeri med 02.20 in 02.45 (po krajevnem času)," je sporočila tiskovna predstavnica z armenskega ministrstva za obrambo Šušan Stepanjan. Azerbajdžan se na obtožbe še ni odzval.

Armenija in Azerbajdžan sta se v soboto zvečer dogovorila za humanitarno premirje in končanje spopadov za Gorski Karabah, ki bi moralo začeti veljati danes.

Napad na civiliste

Azerbajdžan je pred tem ravno v soboto obtožil Armenijo raketnega napada na mesto Gandža, v katerem je bilo ubitih 13 civilistov, tudi otroke, 50 pa ranjenih. Azerbajdžansko zunanje ministrstvo je obtožilo Armenijo "namernega ciljanja civilistov".

Armenija je zanikala napad in obtožila Azerbajdžan, da je on tisti, ki napada območja s civilisti. Stepanjanova je na Facebooku objavila videoposnetek uničenja v Gorskem Karabahu in azerbajdžanske oborožene sile obtožila izstrelitve raket na civiliste.

Državi stopnjujeta nasilje zaradi gorate, odročne pokrajine Gorski Karabah, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a v njej živijo pretežno Armenci. V krvavi vojni leta 1994 je bilo ubitih 30.000 ljudi, v novih spopadih, ki trajajo že tri tedne, je bilo ubitih najmanj 700 ljudi, med njimi okoli 80 civilistov. Azerbajdžanu je po več letih ali celo desetletjih uspelo ponovno prevzeti nadzor nad številnimi območji vzdolž bojne linije, kar je priznala tudi armenska stran.

Vsi sicer upajo, da bo humanitarno premirje zdržalo. Poskus Rusije za prekinitev ognja za izmenjavo zapornikov in mrtvih ter za začetek pogajanj je prejšnji konec tedna neslavno propadel, še preden se je dobro začel, obe strani pa sta odgovornost za to pripisali druga drugi.