Janaf naj bi lahko določeno količino nafte lahko prevzel iz sistema Družba. Foto: Reuters
Janaf naj bi lahko določeno količino nafte lahko prevzel iz sistema Družba. Foto: Reuters

"Novi paket sankcij prepoveduje dobavo ruske surove nafte prek katere koli luke oziroma morske poti, Naftna industrija Srbije (NIS) pa dobavlja surovo nafto, ki jo s tankerji dostavljajo do luke Omišalj na Hrvaškem. To pomeni, da ni možnosti, da bi do rafinerije v Pančevu še naprej dostavljali rusko nafto, bi pa NIS lahko uvažal nafto, ki ne prihaja iz Rusije, kot je v preteklosti že uvažal nafto iz Iraka in nekih drugih držav," so za srbski spletni portal N1 sporočili z ministrstva.

Nafta iz Rusije pokriva 16 odstotkov potreb po tem energentu v Srbiji.

Ta razmišlja o dobavi ruske nafte po alternativnih poteh. Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, namreč pri sankcijah EU-ja velja začasna izjema. Tako lahko države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, to še naprej dobavljajo po naftovodih. To so Češka, Slovaška, Bolgarija in Madžarska, ki nafto dobiva po naftovodu Družba.

Po mnenju strokovnjakov za energetiko bi Janaf določeno količino nafte lahko prevzel iz sistema Družba in jo prepeljal do rafinerij na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in Srbiji. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da bo o tem odločala evropska politika.

Srbija je z Madžarsko prejšnji konec meseca sklenila tudi dogovor o skladiščenju zemeljskega plina za prihodnjo zimo. V madžarska skladišča bo do konca tega meseca tako usmerila 500 milijonov kubičnih metrov plina, mogoče pa je, da bo od Madžarske plin tudi kupila.