Predčasne volitve v Srbiji bodo sredi decembra. Foto: AP
Predčasne volitve v Srbiji bodo sredi decembra. Foto: AP

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji so bile aprila lani, k predčasnim volitvam pa je pred časom pozvala opozicija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, do pred kratkim tudi predsednik SNS-a, je na začetku meseca razpustil parlament in volitve razpisal za 17. december.

Novinarka CINS-a Ivana Milosavljević se je sredi meseca infiltrirala v klicni center stranke SNS. Sprva se je vključila v skupino na omrežju WhatsApp, ki je bila namenjena organizaciji dela tistih, ki bodo vsak dan klicali državljane in jih spraševali, ali bodo glasovali za SNS.

Pogoj za delo v klicnem centru je bil po besedah novinarke ta, da na parlamentarnih volitvah glasuje za SNS, fotografira glasovnico in jo pošlje organizatorki v klicnem centru. Kot je dodala, je bil to tudi pogoj za delo v klicnem centru 17. decembra, na dan volitev, za katerega je center ponujal trikrat višjo dnevnico od običajne.

Organizatorka iz centra je novinarki v telefonskem pogovoru, ki ga je ta tudi posnela, povedala, da standardna dnevnica za delo v klicnem centru znaša 3000 dinarjev (26 evrov), dnevnica za delo 17. decembra pa 9000 dinarjev (77 evrov). "Se pravi, dnevnica je devet tisoč, in preden se pride v službo, se mora fotografirati ta glas in ta glas pošlješ meni. To je samo zagotovilo, da si naša, da si zvesta, da boš dobila devet tisoč," ji je med drugim dejala med pogovorom.

Milosavljević je za srbsko televizijo N1 ocenila, da bi se na razkritje moralo odzvati državno tožilstvo. Z njo se strinja tudi programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

Klicni centri v volilnih kampanjah v Srbiji niso prepovedani, a je Nenadić za N1 ocenil, da je vladajoči SNS v tem precej dejaven in da klice dobivajo tudi ljudje, ki niso člani stranke.

Pri tem je opozoril, da gre pri pogojevanju zaposlitve s točno določenim glasom na prihajajočih volitvah za kršitev zakona. "Gre za nekaj, kar bi po definiciji lahko povezali z dajanjem in prejemanjem podkupnine v povezavi z glasovanjem," je dejal. "Gre za resno zadevo in pričakovali bi, da jo bo tožilstvo preiskalo," je še opozoril.