Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Kosovo obtožil, da želi odgnati srbske prebivalce. Foto: AP
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Kosovo obtožil, da želi odgnati srbske prebivalce. Foto: AP

"V ponedeljek bo naš predstavnik pri Združenih narodih uradno zahteval izredno sejo Varnostnega sveta ZN-a," je na tiskovni konferenci povedal Vučić. "Svetu predseduje Gvajana, ki je na žalost priznala Kosovo, a pri tem nima nikakršne pravice veta, tako da bomo še videli, ali nam bo uspelo zagotoviti večino."

Vučić verjame, da bodo pritrdilno glasovale tudi članice, ki so priznale Kosovo, saj bodo razumele, kakšne posledice bodo imela "zločinska dejanja" kosovskega premierja Albina Kurtija, je poročala srbska agencija Tanjug.

Prav tako bo o tem pisno obvestil predstavnike držav članic Evropske unije, predstavnike institucij EU-ja in tudi predsednike ter premierje vseh držav članic Varnostnega sveta ZN-a.

Kosovskega premierja Albina Kurtija je obtožil, da je odločitev o ukinitvi dinarja sprejel "s ciljem etničnega čiščenja srbskega prebivalstva na Kosovu in Metohiji". Obenem je na novinarski konferenci dodal, da je kosovska policija vdrla v urade v več mestih na Kosovu in nadlegovala ljudi, je poročal Tanjug.

Vučić: "Kosovo nima nobene pravne podlage za takšno odločitev"

Srbske skupnosti na Kosovu kot plačilno sredstvo še vedno uporabljajo dinarje. Foto: Reuters
Srbske skupnosti na Kosovu kot plačilno sredstvo še vedno uporabljajo dinarje. Foto: Reuters

Srbski predsednik je dejal, da situacija na Kosovu ni lahka, in za stopnjevanje napetosti obtožil kosovsko stran, ki "povzroča kaos". Prištino obtožuje, da hoče odgnati Srbe z njihovih domov na Kosovu, očital ji je, da se ne zaveda pomembnosti dialoga, vendar je ob tem znova zanikal samostojnost Kosova kot države.

Srbskim prebivalcem na Kosovu je Vučić zagotovil, da jim bo Srbija izplačala vse prejemke. Do poldneva so po njegovih besedah prek banke Poštanska štedionica izplačali pet milijonov evrov za plače, pokojnine in socialne prejemke, kar predstavlja skoraj tretjino vseh mesečnih nakazil. Izplačila bodo nadaljevali v ponedeljek prek britanskega prevoznika Henderson.

Po njegovih besedah na Kosovu plačo od Beograda prejema skoraj 32.000 zaposlenih, pokojnine pa nekaj več kot 29.000 upokojencev, nekaterim morajo izplačila dostaviti osebno. Beograd izplačuje tudi socialne prejemke skoraj 32.000 kosovskim Srbom.

V četrtek je evro postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu. To je razburilo predvsem Beograd, saj v srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v dinarjih. V dinarjih izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Priština je sporočila, da kršenja uredbe sprva še ne bodo kaznovali, ni pa ugodila pozivom Evropske unije in ZDA, naj preloži začetek izvajanja uredbe.