Foto: AP
Foto: AP

S tem so uresničili napoved na sobotnih protestih, da bodo od danes blokirali delo skupščine, ker oblasti že štiri mesece ignorirajo zahteve ljudi na protestih proti nasilju.

Govor premierke Ane Brnabić, ki je na izrednem zasedanju predstavljala predlog rebalansa proračuna in kandidata za novega gospodarskega ministra Slobodana Cvetkovića, so opozicijski poslanci motili s hrupom in stalnimi žvižgi, pa tudi s petjem in navijanjem. Premierka in predsednik parlamenta Vladimir Orlić sta kljub temu vztrajala z govori, opoziciji pa sporočila, da bi jo moralo biti sram. Obtožila sta jo, da izvaja nasilje.

Opozicijski poslanci so člane vlade že ob prihodu v dvorano pospremili z žvižgi in vzkliki "Lopovi!". Pristopili so tudi do govorniškega odra in vzklikali "Ven!", vstajali iz poslanskih klopi in držali napise, kot je "Zamenjava vodstva RTV Srbija" in prečrtana logotipa komercialnih televizij Pink in Happy.

Poslanec Nebojša Zelenović iz opozicijske poslanske skupine Moramo - Skupaj je napovedal, da bodo po poslanskih vprašanjih blokirali delo skupščine. Poudaril je, da so parlamentu ponujali pogovore, ta pa je samo "kupoval čas" in ni ustanovil niti preiskovalnega odbora o okoliščinah množičnih streljanj v maju.

Poslanec Radomir Lazović pa je v imenu organizatorjev protestov povedal, da do konca leta zahtevajo nujen razpis predčasnih parlamentarnih volitev in lokalnih volitev v Beogradu. Po volitvah, na katerih bi bil lahko zamenjan režim Srbske napredne stranke (SNS), želi opozicija po njegovih besedah izpolniti zahteve državljanov.

Dodal je, da od predsednika države Aleksandra Vučića zahtevajo nujen odgovor in da bodo zasedanja parlamenta blokirali, dokler ne bodo dobili odgovora o razpisu volitev. N1 Srbija, ki je navedel vir blizu vodstvu SNS-a, je nato danes poročal, da je Vučić že odločil, da bodo predčasne parlamentarne volitve potekale decembra. Lazović pa je za petek pred poslopjem vlade v Beogradu napovedal nov, že 19. protest "Srbija proti nasilju".

Protesti proti nasilju po dveh strelskih pohodih

Orlić je nadaljevanje zasedanja z glasovanjem o novem ministru napovedal za sredo. Opozicijski poslanci pa niso želeli povedati, ali bodo tudi v sredo motili delo parlamenta. Dejali so le, da bodo "nadaljevali boj".

Predsednik Gibanja svobodnih državljanov Pavle Grbović pa je povedal, da so danes predstavniki vlade v parlament prvič prišli z oboroženimi varnostniki, okoli poslopja pa da so bili vojaki in policisti.

Proteste proti nasilju proevropska opozicija organizira po dveh strelskih napadih, ki sta na začetku maja pretresla državo. V napadu 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil deset ljudi, devet učencev in varnostnika. Dan kasneje pa je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil devet ljudi, večinoma mladih.

Udeleženci protestov, ki so sprva potekali v Beogradu in se nato razširili po državi, med drugim zahtevajo menjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev ter zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina.

Zahtevajo tudi odvzem frekvenc komercialnima televizijama Happy in Pink, ker po njihovem mnenju s svojimi resničnostnimi šovi spodbujata sovraštvo in nasilje. Kljub obljubam, da najbolj spornega resničnostnega šova na Pinku Zadruga ne bo, se je že začela njegova nova sezona z istimi udeleženci in novim imenom – Zadruga Elita.