Srbski patriarh Porfirije. Foto: EPA
Srbski patriarh Porfirije. Foto: EPA

Novico je danes v Skopju pri skupni maši z makedonskim nadškofom Stefanom naznanil srbski patriarh Porfirije, ki je sporočil, da je sabor SPC-ja sprejel odločitev, da "odobri, blagoslovi in prizna avtokefalnost Makedonske pravoslavne cerkve - ohridske nadškofije".

Porfirije je to sporočil v skopski katedrali svetega Klimenta Ohridskega, novica pa je bila sprejeta z bučnim ploskanjem vernikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ob novici je Makedonski pravoslavni cerkvi že čestital makedonski premier Dimitar Kovačevski, ki je poudaril, da je danes "zgodovinski dan".

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski pa je dejal, da bo odločitev SPC-ja glede priznanja avtokefalnosti Makedonske pravoslavne cerkve prispevala k popravi "zgodovinske krivice" in odpira možnosti za novo in neobremenjeno duhovno rast ohridske nadškofije, še poroča Tanjug.

Makedonska pravoslavna cerkev je bila dolga leta v skladu s pravoslavnim kanonskim pravom del SPC-ja. To je ostala tudi po tem, ko je Makedonija postala ena od republik v nekdanji Jugoslaviji.

A "ohridska nadškofija" si je vseskozi želela večjo samostojnost, tudi status avtokefalnosti, popolne organizacijske in upravne samostojnosti. Leta 1959 ji je SPC sicer priznal tudi avtonomijo, a to Makedoncem ni zadostovalo in leta 1967 so razglasili avtokefalnost. A tega jim nihče v pravoslavnem svetu ni priznal in znašli so se v mednarodni osamitvi in izobčenju.

To pa je v začetku meseca prekinil ekumenski patriarhat v Konstantinoplu (Carigradu), ki je ohridskemu nadškofu Stefanu priznal veljavnost njegovega položaja v cerkveni hierarhiji. Teden dni pozneje pa je tudi SPC spet priznal avtonomijo Makedonski pravoslavni cerkvi in s tem odprl tudi pot do priznanja avtokefalnosti.