Pravoslavna cerkev v Skopju. Foto: EPA
Pravoslavna cerkev v Skopju. Foto: EPA

Makedonska pravoslavna cerkev je bila dolga leta v skladu s pravoslavnim kanonskim pravom del SPC-ja. To je ostala tudi po tem, ko je Makedonija postala ena od republik v nekdanji Jugoslaviji.

A "ohridska nadškofija" si je vseskozi želela večjo samostojnost, tudi status avtokefalnosti, popolne organizacijske in upravne samostojnosti.

Leta 1959 ji je SPC sicer priznal tudi avtonomijo, a to makedonski Cerkvi ni zadostovalo in leta 1967 so razglasili tudi avtokefalnost. A tega jim nihče v pravoslavnem svetu ni priznal in znašli so se v mednarodni izolaciji in izobčenju.

To pa je pred dobrim tednom prekinil ekumenski patriarhat v Konstantinoplu (Carigradu), ki je ohridskemu nadškofu Stefanu priznal veljavnost njegovega položaja v cerkveni hierarhiji. Zdaj pa so se tudi v Beogradu odločili, da Makedonski pravoslavni cerkvi povrnejo avtonomijo in s tem polno notranjo neodvisnost.

Ob tem so v Beogradu napovedali nadaljevanje dialoga o "prihodnosti in končnem statusu" Cerkve v Severni Makedoniji. To naj bi se dogajalo izključno po cerkvenih načelih.

V Severni Makedoniji so sicer prvi odzivi precej kritični, če naj bi Makedonska pravoslavna cerkev privolila v to, da se odpove neodvisnosti in se vrne zgolj k avtonomiji v okviru SPC-ja. V Makedonski pravoslavni cerkvi za zdaj kakšnih pojasnil ne dajejo.

Po drugi strani pa bi po mnenju poznavalcev lahko že v kratkem sledila tudi odločitev SPC-ja o podelitvi avtokefalnosti makedonski Cerkvi. Vendar pa da mora po kanonskem pravu najprej pridobiti avtonomijo, ki naj bi bila tako samo prehodna stopnja, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.