Protestniki so minuli dve soboti organizirali množične blokade cest po državi. Foto: BoBo
Protestniki so minuli dve soboti organizirali množične blokade cest po državi. Foto: BoBo

Za je glasovalo vseh 193 navzočih poslancev. S spremembami zakona o referendumu in ljudski iniciativi so poslanci potrdili spremembo več členov, ki so jih sicer potrdili komaj pred dvema tednoma.

Tako več ni predvidenih taks za overovitev podpisov. Referenduma o istem vprašanju ne bo mogoče razpisati, dokler ne bodo minila štiri leta, parlament pa v tem obdobju ne bo mogel sprejeti drugačne odločitve od tiste, ki je bila potrjena na referendumu. Predstavniki pooblaščenih predlagateljev referenduma pa bodo lahko sodelovali pri njegovi izvedbi.

Pred dvema tednoma sprejete spremembe zakona so med drugim vsebovale možnost, da se po dveh letih ponovi referendum, če oblasti niso bile zadovoljne z njegovim rezultatom.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Te spremembe je predsednik Srbije Aleksandar Vučić že podpisal, po protestih proti temu zakonu in zakonu o razlastitvi pa je v sredo za oba zakona vladi predlagal spremembe. Zakon o razlastitvi sicer omogoča, da se v nekaj dneh razlasti zemljišče, če je načrtovani projekt v interesu Srbije.

Okoljevarstveniki in drugi so se na oba zakona odzvali z množičnimi protesti, saj so prepričani, da želijo oblasti z njima omogočiti avstralsko-britanskemu rudarskemu velikanu Rio Tinto odprtje spornega rudnika litija v dolini Jadra na zahodu Srbije. To bi bila po mnenju ekologov okoljska katastrofa.

Nekatere skupine vztrajajo s protesti

Po danes sprejetih spremembah zakona o referendumu so nekateri organizatorji protestov izrazili zadovoljstvo, predstavniki Ekološke vstaje pa so sporočili, da bodo v soboto v Beogradu znova pripravili protestno cestno blokado, saj umik oziroma spremembe omenjenih zakonov Ria Tinta ne bodo pregnali iz Srbije.

Za končanje protestov zahtevajo, da projekta Ria Tinta ni več v prostorskih načrtih Loznice in da objavijo pogodbe, ki so jih oblasti podpisale s podjetjem. Za soboto so napovedali popoldansko enourno blokado avtoceste pri centru Sava v središču Beograda. Podobne protestne blokade cest bodo hkrati organizirali v skupno 40 mestih. Vučić je na to dejal, da so vse ekološke zahteve glede Ria Tinta izpolnjene in da so nove zahteve politične narave.