"Ne rudnik, da življenje" piše na transparentu. Foto: Reuters

Medtem ko v podjetju zagotavljajo, da bodo spoštovali najvišje ekološke standarde, naložba pa da bo pomembna za celotno gospodarstvo, nasprotniki zahtevajo ustavitev projekta, saj naj bi Rio Tinto v preteklosti že večkrat dokazal, da mu za okolje ni mar.

Podjetje Rio Tinto je na zahodu Srbije že leta 2004 odkrilo velika najdišča "jadarita", zmesi litija in bora, litij pa je kot ključen element za baterije telefonov, prenosnikov in električnih avtomobilov postal izjemno iskan in vse bolj dragocen. Po nekaterih podatkih leži Srbija na enajstih največjih zalogah litija na svetu, je poročal dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin.

Polja, na katerih Đorđe Kapetanović, kmet, ki letno pridela deset ton mesa in namolze 90.000 litrov mleka, danes goji koruzo in druge poljščine, bi se z odprtjem rudnika spremenila v odlagališče odpadkov: "S tem hranim živino in državo sprašujem, ali je to primeren kraj za odlagališče," je dejal.

Gre za enega najrodovitnejših, a tudi poplavno ogroženih delov države. V Riu Tintu nameravajo odpadke hraniti posušene, izkušenj, da so poplave širile tudi strupene snovi, imajo tu namreč že dovolj.

V procesu nastanejo kupi strupenih, rakotvornih odpadkov

Kot pravi dekan beograjske univerze za gozdarstvo Ratko Ristić, se pri pridobivanju litija ustvarijo kupi tudi strupenih in rakotvornih odpadkov, in to na zemlji, pod katero so največje zaloge pitne vode v tem delu Srbije.

Lokalni protesti ekoloških organizacij so se začeli konec preteklega leta in postajajo vse večji. Ne prepričajo jih vladna zagotovila, da gre za strateško pomemben projekt, od katerega bo imela koristi tudi Srbija in da bo moral investitor izpolniti vse pogoje.

"Danes se pri takšnih projektih zagotavljajo visoki standardi, ki zagotavljajo varstvo okolja med vsemi fazami," miri vodja predstavništva Ria Tinta v Srbiji Vesna Prodanović.

2,4 milijarde dolarjev vreden projekt bi moral zaživeti leta 2026, v Riu Tintu naj bi do konca leta končali študijo o upravičenosti in vplivih na okolje. Predsednik Aleksandar Vučić pa ne nasprotuje temu, da bi se na koncu na referendumu izrekli prebivalci, a kritiki trdijo, da bi poskrbel tudi za izid.

Rio Tinto z načrti v Srbiji, okoljevarstveniki že na nogah