Na kraju dogodka se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA
Na kraju dogodka se je zbrala množica ljudi. Foto: EPA

"Strelne rane so resne, bojuje se za svoje življenje," je sporočila županja Amsterdama Femke Halsema. "Za vse nas je državni junak. Redek, pogumen novinar, ki je neusmiljeno iskal resnico."

Nizozemski premier Mark Rutte je napad označil za "pretresljiv in nerazumljiv, to je bil tako napad na pogumnega novinarja kot na svobodo medijev, ki je ključnega pomena za našo demokracijo". Dodal je še, da molijo za njegovo življenje.

Eden od nabojev ga je zadel v glavo

Napad na novinarja se je zgodil malo po tem, ko je zapustil svoj studio v Amsterdamu, eden od petih strelov pa ga je zadel v glavo.

Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer se bori za življenje.

Dva od treh osumljencev ostajata v pridržanju

Policija je zavarovala kraj napada na trgu Leidseplein in aretirala tri osumljence, med njimi domnevnega storilca.

Policija je po poročanju BBC-ja pozneje sporočila, da bosta dva osumljenca še naprej v pridržanju. Gre za 35-letnega poljskega državljana in 21-letnega Nizozemca, ki bosta v petek stopila pred sodnika. Tretji osumljenec, 18-letnik, pa je bil izpuščen, češ da ni povezan z dogodkom.

Policija še ni sporočila, kaj je bil nagib za napad.

Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. de Vries se v bolnišnici bojuje za življenje. Foto: EPA
Nizozemski preiskovalni novinar Peter R. de Vries se v bolnišnici bojuje za življenje. Foto: EPA

Nizozemska javnost ga je dobro poznala

64-letni novinar je na Nizozemskem znan obraz, v televizijske oddaje pogosto povabljen kot komentator in strokovnjak za kriminalna dejanja, saj je imel svoje vire tako v policijskih vrstah kot v podzemlju.

Pri svojem delu pa se je osredotočil predvsem na raziskovanje ugrabitev, med bolj znanimi je bila ugrabitev lastnika pivovarskega podjetja Heineken Freddyja Heinekena. Za svoje delo pa je leta 2008 prejel nagrado Emmy Award za preiskavo izginotja najstnice Natalee Holloway v Arubi leta 2005.

Zaradi svojega dela je prejel več groženj s smrtjo, med njimi tudi ugrabitelja Heinekena Willema Holleederja, ki trenutno prestaja dosmrtno zaporno kazen, saj je bil vpleten v pet umorov.

Svetovalec v sojenju

De Vries je bil tudi svetovalec v sojenju v primeru Marengo. Gre za sojenje Ridouanu Taghiju in še 16 ljudem, ki jih tožilstvo označuje za del t. i. Mocro mafije. Gre za domnevne pripadnike maroško-nizozemske kriminalne združbe, odgovorni pa naj bi bili za niz umorov in poskusov umorov na Nizozemskem med letoma 2015 in 2019.

Ustreljeni novinar je bil predstavnik in nepravni svetovalec glavne priče Nabila B., ki priča proti Taghiju. Taghi velja za vodjo skupine, ki je ena večjih razpečevalk kokaina v državi, poroča Deutsche Welle.

Dva človeka blizu Nabila B., njegov brat in odvetnik, sta že mrtva, umorili naj bi ju Taghijevi sodelavci.

Ostri odzivi iz Evropske unije

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je dejanje označil za napad na demokratične vrednote in vladavino prava. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je na Twitterju zapisal, da so "mediji hrbtenica demokracije. Napadi proti novinarjem so napadi proti nam vsem".

Napad je obsodilo tudi več evropskih komisarjev, med njimi Didier Reynders in Vera Jourova, ki sta poudarila, da je to tudi napad na demokracijo.

Med evropskimi poslanci se je odzvala vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld, ki je opozorila, da je v Evropi novinarsko preiskovanje organiziranega kriminala znova postalo tarča.

Hojs: Timmermans naj začne pometati pred domačim pragom

Napad je na Twitterju najostreje obsodilo tudi slovensko predsedovanje Svetu EU-ja, ki je dodalo, da so "svobodni in neodvisni mediji nujni za našo družbo in evropski način življenja. Storilce je treba pripeljati pred roko pravice".

Notranji minister Aleš Hojs je napad označil za grozljivo in zavržno dejanje, ki ga obsoja. Dodal je, da bi moral izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans "začeti pometati pred domačim pragom".

V zadnjih letih dva umora novinarjev

V zadnjih letih sta bila v EU-ju ubita dva preiskovalna novinarja. Leta 2018 je bil s svojo zaročenko ubit slovaški novinar Jan Kuciak, leto prej pa je bila na Malti ubita Daphne Caruana Galizia.

Za umor Kuciaka je bil lani na 23 let zapora obsojen nekdanji slovaški vojak, letos pa sta bila v povezavi z umorom malteške novinarke obtožena dva moška, naj bi dostavila avtomobil bombo.

Nizozemsko pretreslo streljanje na novinarja