Indijski delavec na eni od kmetij v Laciju. Foto: Reuters
Indijski delavec na eni od kmetij v Laciju. Foto: Reuters

31-letni Satnam Singh je umrl v bolnišnici v Rimu v sredo, dva dni po tem, ko je bil hudo poškodovan med delom v rastlinjaku melon v Agro Pontinu, ruralnem območju južno od prestolnice.

Po poročanju italijanskih medijev so ranjenega in krvavečega Singha, ki je imel poškodovane tudi noge, preprosto pustili pred njegovim domom, z odrezano roko v zabojčku za sadje. "Slišali smo kričanje zunaj, žena tega moškega se je vrgla name in moledovala, naj pokličem rešilni avtomobil," je povedal sosed za italijansko televizijo RAI.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na četrtkovi seji vlade tragedijo obsodila. "To so nečloveška dejanja, ki se ne spodobijo za italijanski narod, in upam, da bo to barbarsko dejanje najostreje kaznovano," je dejala.

Lastnik kmetije, Renzo Lovato, je izrazil obžalovanje zaradi dogodka, a pripomnil, da je bil Singh opozorjen, naj se ne približuje stroju, ki ga je poškodoval. "Delavec je to storil po svoje. Na žalost je šlo za nepremišljenost," je povedal za RAI.

Policija je sprožila preiskavo proti Lovatovemu sinu, ki naj bi bil tisti, ki je odložil Singha pred njegovim domom. Italijana preiskujejo zaradi nenaklepnega uboja in ker ni nudil pomoči človeku v nevarnosti, je sporočil vodilni tožilec v primeru, Giuseppe De Falco.

Indijski priseljenci v Agro Pontinu. Foto: Reuters
Indijski priseljenci v Agro Pontinu. Foto: Reuters

"Sam od sebe je šel do policije eno uro po dogodku, kar bi tudi storil vsak spodoben človek," je na to odgovoril Lovatov družinski odvetnik Valerio Righi. Na obtožbe, da je bil Singh malodane odvržen pred vrati, ne da bi Lovato poklical rešilni avtomobil, pa: "Na sojenju boste videli, da je bila pomoč morda poklicana prej, kot ljudje mislijo."

Problematika dela na črno

Nekateri politiki in delavski sindikati so dejali, da tragedija izpostavlja širšo problematiko "caporalata", nezakonitega sistema najemanja migrantskih delavcev. Righi ni želel komentirati navedb, da sta bila Singh in njegova soproga zaposlena na črno.

Maria Grazia Gabrielli iz največjega italijanskega sindikata delavcev Cgil, je obsodila "neprecedenčno brutalni dogodek" in ga povezala s "suženjskimi razmerami", ki jih trpijo številni delavci na kmetijah po Italiji. "Izkoriščanje na poljih pogosto zajema mizerne plače, s katerimi ne more nihče preživeti, nevarne in nečloveške delavnike in delovne razmere ter psihološko in fizično nasilje," je povedala.

Po podatkih nacionalnega statističnega urada Istat iz leta 2021 je približno 11 odstotkov italijanskih delavcev zaposlenih na črno, pri čemer se v kmetijstvu ta delež dvigne na 23 odstotkov.

Pokrajina Lacij je ponudila, da krije stroške Singhovega pogreba, italijanski kmetijski minister Francesco Lollobrigida pa je zagotovil, da je vlada "prva v vrsti na vseh frontah, da zajezi kakršna koli izkoriščanja delavcev".