Delavci stavkajo na več nemških letališčih. Foto: EPA
Delavci stavkajo na več nemških letališčih. Foto: EPA

Stavka varnostno osebje na letališčih v Frankfurtu, Berlinu, Stuttgartu, Münchnu, Bremnu, Dresdnu, Erfurtu, Hamburgu, Hannovru, Leipzigu in Dortmundu, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Sindikalna akcija je prizadela tako potniški kot tovorni letalski promet. Ponekod so začeli stavkati ob polnoči, drugod ob dveh zjutraj. Stavka bo trajala do večera.

Stavka vpliva tudi na polete Adrie Airways. Tako sta bila odpovedana polet v Frankfurt z odhodom ob 13.50 in povratni let iz Frankfurta z odhodom ob 15.55. Popoldanska poleta v Frankfurt (odhod ob 17.50) in München (odhod ob 16.55) sta za zdaj predvidena.

"Za zdaj kaže, da bodo poleti v preostanku dneva potekali, kot je predvideno," je za STA povedala vodja korporativnega komuniciranja na ljubljanskem letališču Brigita Zorec.

Stavka varnostnega osebja namreč poteka med drugim na letališčih v Frankfurtu in Münchnu, kamor leti slovenski prevoznik Adria Airways.

Gre za tretji stavkovni val pod okriljem Verdija, ki zastopa okoli 23.000 pripadnikov letališkega varnostnega osebja in zahteva, da se urna postavka varnostnih delavcev zviša na najmanj 20 evrov bruto. Svoje člane je k stavki pozval tudi sindikat Deutsche Beamtenbund (DBB), ki zahteva minimalno urno postavko 19,50 evra.

Trenutno so te postavke določene regionalno in se zelo razlikujejo. V vzhodni Nemčiji dosegajo okoli 14 evrov na uro, medtem ko so v Berlinu in v zahodnem delu države nekaj nad 17 evri. Združenje delodajalcev BDLS zavrača zahteve sindikata in ponuja 6,4-odstotno zvišanje plač.

Verdi se je za nadaljevanje stavkovnega vala odločil, ker kljub prvim opozorilnim signalom delodajalci na mizo niso dali ponudbe, o kateri "bi se lahko pogajali". Pogovori med sindikati in delodajalci naj bi se nadaljevali 23. januarja.

Sindikati zahtevajo povišanje urne postavke na 20 evrov bruto. Foto: EPA
Sindikati zahtevajo povišanje urne postavke na 20 evrov bruto. Foto: EPA

Samo v Frankfurtu odpovedanih pol napovedanih poletov

"Letalski promet je močno prizadet," je ocenil vodja pogajanj v Verdiju Benjamin Roscher. V Frankfurtu so tako odpovedali okoli polovico od načrtovanih 1.200 prihodov in odhodov letal, še številni drugi imajo zamude.

Na običajen dan bi frankfurtsko letališče sprejelo okoli 135.000 potnikov. Skupno bo po podatkih francoske tiskovne agencije AFP stavko občutilo najmanj 220.000 potnikov.

Opozorilno stavko so prejšnji teden v ponedeljek že izvedli na berlinskih letališčih Schönefeld in Tegel, kjer so odpovedali okoli 50 poletov, v četrtek pa je varnostno osebje stavkalo na letališčih Düsseldorf, Köln, Bonn in Stuttgart, kar je letališča prisililo v odpoved skoraj 640 poletov.

"Reševanje na hrbtih potnikov"

Širjenje stavkovnega vala so močno kritizirali delodajalci, pa tudi gospodarstveniki in turistični delavci. "Znova se bo plačni spor posamične poklicne skupine razreševal na hrbtih sto tisočih potnikov, podjetij v zračnem prometu in številnih podjetij v nemški turistični panogi," je bil kritičen generalni sekretar nemškega turističnega združenja BTW, Michael Rabe.

18-urna stavka na nemških letališčih