Potniki na letališču v Oslu čakajo na novice o poletih. Foto: EPA
Letala prevoznika SAS so prizemljena, stavka pa ne vpliva na njihove partnerske družbe. Foto: EPA

Večina poletov v kraje po Evropi in prek Atlantika je odpovedanih, do nedelje pa bi stavka lahko prizadela do 170.000 potnikov, poroča danski The Local. SAS je izrazil "globoko obžalovanje" zaradi negativnih posledic stavke na potnike.

1.400 pilotov je stavko začelo po neuspešnih kolektivnih pogajanjih glede plačila in delovnih pogojev. Piloti trenutno zaslužijo slabih 8.800 evrov mesečno (93.000 švedskih kron), želijo pa si zagotoviti 13-odstotno zvišanje plač, poroča BBC.

Skupina SAS Pilot Group, ki zastopa 95 odstotkov pilotov SAS-a v Skandinaviji, je sporočila, da so njihova glavna zahteva v pogajanjih spremembe delovnika, ne pa plače. "Večina pilotov nima besede glede tega, kdaj in kako dolgo morajo delati. V najslabšem primeru morajo delati tudi prek sedmih koncev tedna zapored," so sporočili v izjavi.

V petek je bilo odpovedanih več sto poletov. Foto: EPA

Stavka pilotov prihaja v težkem času za SAS, ki je sredi prenove svoje starajoče letalske flote, sočasno pa ji grozijo nizkocenovni konkurenti, kot so Norwegian, Ryanair in Easyjet.

Prevoznik se je po poročanju TheLocal.se po letu 2000 znašel v finančnih težavah, a se je po varčevalnih ukrepih leta 2012 postavil na noge in v zadnjih štirih letih ustvaril dobiček, vendar je v prvem četrtletju letošnjega leta "pridelal" 44 milijonov evrov izgub, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Danska banka Sydbank ocenjuje, da stavka SAS dnevno stane od 5,6 do 7,5 milijona evrov.