Nemški predsednik Steinmeier se je poklonil žrtvam terorističnega napada. Foto: EPA
Nemški predsednik Steinmeier se je poklonil žrtvam terorističnega napada. Foto: EPA

"Kot voditelj Zvezne republike Nemčije in v imenu te države vas prosim za odpuščanje zaradi pomanjkljive zaščite izraelskih športnikov na olimpijskih igrah v Münchnu in zaradi pomanjkljivih pojasnil po tem, kot tudi zaradi dejstva, da se je sploh lahko zgodil ta tragični dogodek," je dejal nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier družinam ubitih izraelskih športnikov.

Teroristični napad se je zgodil zgodaj zjutraj 5. septembra 1972 med olimpijskimi igrami v Münchnu, ko se je osem pripadnikov palestinske teroristične skupine Črni september prikradlo v olimpijsko vas, kjer je bila nastanjena večina izraelskih športnikov in trenerjev.

Tam so ubili izraelskega športnika in trenerja, ki sta se jim uprla, devet drugih pa so vzeli za talce.

Zatem so od izraelskih in zahodnonemških oblasti zahtevali izpustitev 234 palestinskih in arabskih zapornikov.

50 let od poboja v Münchnu

Na zajetje talcev so se izraelske oblasti odzvale odločno in sporočile, da pogajanj s teroristi ne bo, 12 ur po umoru prvega športnika pa je Mednarodni olimpijski komite (MOK) po začetnem oznanilu, da se bodo igre nadaljevale, pod pritiski popustil in igre prvič v zgodovini prekinil.

Neuspešna akcija policije

Zahodnonemška policija se je na incident odzvala z neuspešno reševalno akcijo, v kateri je bilo ubitih vseh devet talcev, pet od osmih teroristov in policist.

Steinmeier je vse skupaj povzel kot trojno napako – pri načrtovanju varovanja, pri posredovanju policije in pri neprimernem odzivu oblasti po dogodku.

Dinamika razčiščevanja dogodkov se je sicer okrepila šele pred kratkim.

Pred nekaj dnevi je bil dosežen dogovor s svojci žrtev glede finančne odškodnine, nemški kancler Olaf Scholz pa je v petek prav tako javno poudaril, da odgovornost za slab odziv na napad nosi tudi Nemčija.

Scholz se je sicer davi pred spominsko slovesnostjo srečal z izraelskim predsednikom, ki je ob tem na Twitterju zapisal, da "se je kanclerju zahvalil za tesne vezi med narodoma" in z njim razpravljal o strateških, regionalnih in varnostnih vprašanjih.

München 1972, izraelska dokumentarna serija, 1/3