Rumeni jopiči so se vrnili na ulice po večmesečnem premoru zaradi pandemijskih ukrepov. Foto: AP
Rumeni jopiči so se vrnili na ulice po večmesečnem premoru zaradi pandemijskih ukrepov. Foto: AP
Sorodna novica "Na ulicah Francije so pripadniki nižjega srednjega razreda, ki zahtevajo, da se jih upošteva"

Pariške oblasti so odobrile dva shoda, prepovedali pa so proteste na Elizejskih poljanah. Protestnike so pozvali, naj upoštevajo pravila za omejevanje novega koronavirusa. V Parizu je namreč obvezno nošenje zaščitnih mask, francoska prestolnica pa je uvrščena med "rdeča območja".

Sredi dneva se je v Parizu na obeh shodih zbralo več sto ljudi. Policisti so pregledovali osebne izkaznice in preiskovali torbe mimoidočih. Številne izložbe so trgovci dodatno ogradili z deskami, da se ne bi ponovil lanski scenarij plenjenja trgovin.

Prvi shod je potekal mirno in brez incidentov. Na drugem shodu je več skupin zapustilo predvideno traso shoda in zažgalo več košev za smeti in avtomobil.

Izbruhnili so tudi spopadi s policijo, ki je posredovala s solzivcem. Do 15.45 popoldne so pridržali 222 ljudi, številne med njimi zaradi posedovanja predmetov in orodij, ki bi lahko bili uporabljeni kot orožje.

Policija je sicer pričakovala množičnejšo udeležbo, do 5000 ljudi. Notranji minister Gerald Darmanin je ob tem v petek napovedal nekoliko strožja pravila o policijski uporabi gumijastih nabojev. Odslej morajo policisti za uporabo nabojev, ki so v preteklosti že poškodovali nekatere protestnike, dobiti dovoljenje nadrejenih.

Skupina protestnikov je zažgala avtomobil. Foto: Reuters
Skupina protestnikov je zažgala avtomobil. Foto: Reuters

Dve leti trajajoče proteste začasno prekinila pandemija

Gibanje rumenih jopičev je poimenovano po rumenih odsevnih jopičih, ki jih nosijo protestniki. Med njimi je bilo po navedbah Reutersa tudi danes več v črno oblečenih zamaskirancev, ki jim pripisujejo odgovornost za nasilje na protestih.

Protesti so se začeli že ob koncu leta 2018 zaradi obdavčitve goriv in gospodarske reforme in nadaljevali vse do uvedbe strogih ukrepov zaradi pandemije. Vrnitev rumenih jopičev na ulice sicer sovpada z vnovičnim poslabšanjem epidemiološke slike v Franciji, kjer so v četrtek potrdili rekordnih skoraj 10.000 okužb.