V Franciji so povečali število opravljenih testov. Foto: Reuters
V Franciji so povečali število opravljenih testov. Foto: Reuters

Francosko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili 9843 novih primerov okužbe, kar je največ, odkar so začeli množično testirati na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem se je povečal delež pozitivnih testov. Med 1. in 7. septembrom je znašal 5,4 odstotka.

V preteklih 24 urah je v Franciji umrlo še 19 bolnikov s covidom-19, skupaj pa 30.813.

V petek bo sicer potekalo zasedanje ministrov in strokovnjakov, na katerem bodo odločali o morebitni zaostritvi ukrepov. Predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo tako ljudje vedeli, kaj lahko pričakujejo v prihodnjih tednih.

London uvedel karanteno za Madžarsko in Portugalsko

Britanska vlada je medtem Madžarsko in Portugalsko uvrstila na seznam držav, ob prihodu iz katerih je obvezna 14-dnevna karantena. London želi omejiti število vnesenih okužb z novim koronavirusom.

Karantena bo za potnike iz Madžarske obvezna ob prihodu v Anglijo, Wales in na Škotsko.

Na Madžarskem so sicer v zadnjem dnevu potrdili 476 novih primerov okužbe, skupaj pa do zdaj 10.191. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj pa 630. V tej državi imajo 5571 aktivnih okužb, poročajo tuje tiskovne agencije.

Karantena bo od sobote ob prihodu v Anglijo obvezna tudi za potnike iz Portugalske, z izjemo otokov Madeira in Azori. Za tiste, ki pridejo iz Portugalske na Škotsko ali v Wales, pa je karantena obvezna že od preteklega petka.

Na Portugalskem so v zadnjih 24 urah potrdili 646 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 20. aprilu. Zaradi porasta okužb tam zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa. Od torka bo zbiranje omejeno na deset oseb namesto na 20. V državi z desetimi milijoni prebivalcev so do zdaj potrdili 62.126 primerov okužbe. Za covidom-19 je umrlo 1852 ljudi.

Avstrija z rekordnim številom dnevnih okužb

Iz Avstrije medtem poročajo, da imajo že tretji dan zapored povišano število novih okužb v državi. Če sta bili v sredo v zadnjem dnevu potrjeni 502 okužbi, jih je danes 664, kar je največ v enem dnevu od marca letos.

Na Češkem znova več kot tisoč okužb

Na Češkem se je še drugi dan zapored število novookuženih povzpelo nad tisoč – zaznali so 1161 primerov okužbe.

Največ novookuženih na Hrvaškem je še vedno v Splitsko-dalmatinski županiji. Foto: EPA
Največ novookuženih na Hrvaškem je še vedno v Splitsko-dalmatinski županiji. Foto: EPA

291 potrjenih okužb na Hrvaškem

Na Hrvaškem, kjer imajo 291 potrjenih novih okužb in dva smrtna primera, gostinci začenjajo opozorilni protest, saj od države zahtevajo večjo podporo, in sicer z olajšavami. Iz Avstrije medtem poročajo o največ dnevnih okužbah od marca.

Prvi smrtni primer obolelega s covidom-19 na Hrvaškem je iz Zagreba, kjer je umrl 52 let star moški, v Splitu pa je umrla 85-letna ženska. Oba sta imela pridružene kronične bolezni, so sporočili iz hrvaškega kriznega štaba.

Glede na danes objavljena dnevna poročila nekaterih županijskih štabov civilne zaščite so največ okuženih v preteklih 24 urah znova potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 61. V Istri so potrdili devet novih okužb, istrski štab pa je tudi sporočil, da so odredili samoosamitev za učence in dijake dveh razredov osnovne in srednje šole v Buzetu, pa tudi za njihove učitelje.

Protest gostincev

Na težke razmere zaradi pandemije covida-19 bodo danes z začasnim zaprtjem gostinskih lokalov opozorili gostinci v hrvaški Istri in Kvarnerju. Po napovedih je več kot 400 gostincev ob 11.55 za eno uro zaprlo lokale.

S protestom s simboličnim imenom '5 do 12' od države med drugim zahtevajo, da jim ne bi bilo treba plačati davka na dodano vrednost (DDV) do 1. marca 2021, pa tudi za znižanje DDV-ja na hrano in pijačo s 25 na deset odstotkov ter podporo za posojila za likvidnost in naložbe.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so odkrili 12.917 okužb. Okrevalo je 10.142 ljudi, medtem ko je bilo smrtnih žrtev bolezni covid-19 208. Do zdaj so testirali nekaj več kot 205.200 ljudi, od tega 4118 v preteklih 24 urah, je še sporočil nacionalni štab.

BiH: 286 novih okužb

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 286 novih okužb z novim koronavirusom, od tega večino, 212, v Federaciji BiH-a. V zadnjem dnevu je za covidom-19 v državi umrlo pet ljudi.

V BiH-u so okužbo z novim koronavirusom do zdaj potrdili pri več kot 14.200 ljudeh. Vse smrtne žrtve v zadnjem dnevu so potrdili v Federaciji BiH-a, v Republiki Srbski pa nobene.

Svet ministrov BiH-a je medtem sklenil, da v državo lahko vstopijo vsi z negativnim testom na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Do zdaj je to veljalo le za državljane članic EU-ja in schengenskega območja, državljani Srbije in Črne gore pa so v BiH lahko vstopili tudi brez testa na novi koronavirus.

V Srbiji še 58 primerov okužbe

V Srbiji so medtem v zadnjih 24 urah opravili skoraj 8000 testiranj in potrdili 58 novih primerov okužbe ter eno smrtno žrtev covida-19. Po najnovejših podatkih srbskega ministrstva za zdravje je 35 bolnikov s covidom-19 priključenih na medicinske ventilatorje.

Med obolelimi je v Srbiji tudi 85 zdravstvenih delavcev, je sporočil tamkajšnji minister za zdravje Zlatibor Lončar.

291 novookuženih na Hrvaškem

Črna gora: 128 okužb, 569 testov

V Črni gori, kjer te dni poročajo o naraščanju okužb, so v zadnjih 24 urah potrdili 128 novih okužb po 569 testih. Največ novih okužb so potrdili v Podgorici (46) in kraju Berana (42).

Aktivnih okužb v državi je trenutno 1715. Zaradi covida-19 je do zdaj umrlo 114 bolnikov, od tega 105 od začetka junija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Severna Makedonija: Še 121 okužb

Iz Severne Makedonije poročajo o 121 novih okužbah, umrli pa so še trije bolniki, skupno 637. Aktivnih okužb v državi je 1881. V bolnišnicah se zdravi 84 bolnikov, od katerih jih je 41 na kisiku.

Kosovo: Umrlo sedem bolnikov

Na Kosovu so po 532 testih potrdili 69 novih primerov okužbe, sedem bolnikov pa je umrlo, poroča Tanjug.