Jens Stoltenberg. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg. Foto: Reuters

"Ukrajina je prevladala kot suveren, demokratičen in neodvisen narod. To je velik dosežek, velika zmaga. Medtem ko je Ukrajina napredovala, je Rusija nazadovala. Zdaj je politično, vojaško in gospodarsko šibkejša," je po današnjem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina povedal Stoltenberg.

Politično Rusija po njegovih besedah izgublja vpliv v bližnji soseščini, in sicer ne samo v Ukrajini, ampak tudi na območjih Kavkaza in srednje Azije.

"Rusija je tudi vse bolj odvisna od Kitajske," je povedal. Pri tem je Stoltenberg izpostavil gospodarsko odvisnost Moskve od Pekinga, med drugim na področjih obrambne industrije in izvoza energentov, ki jih ne more več izvažati v Evropo.

Na vojaškem področju je medtem Rusija izgubila pomemben del svojih konvencionalnih sil. Uničenih je bilo stotine letal in na tisoče tankov. Poleg tega so spopadi na ruski strani zahtevali več kot 300.000 smrtnih žrtev, je še povedal.

"Ne smemo podcenjevati Rusije"

"Obenem pa ne smemo podcenjevati Rusije," je poudaril generalni sekretar Nata. Pojasnil je, da je rusko gospodarstvo vojaško usmerjeno. Prav tako se niso spremenili ruski cilji v Ukrajini, kjer Moskva znova izvaja napade na energetsko infrastrukturo, da bi bili Ukrajinci čez zimo v temi in na hladnem, je še dejal.

V Bruslju je drugi dan ministrskega srečanja zveze Nato potekalo prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina na ravni zunanjih ministrov, na katerem je sodeloval ukrajinski minister Dmitro Kuleba.

Na njem so določili delovni program sveta za prihodnje leto, Kijevu pa so ministri zaveznic podali tudi smernice o prednostnih reformah, ki jih mora Ukrajina sprejeti, da bi se približala Natu.

Med temi so po Stoltenbergovih besedah boj proti korupciji, okrepitev vladavine prava ter zagotavljanje človekovih pravic in pravic manjšin. Ukrajina je sicer že uvedla konkretne spremembe, tako na področju boja proti korupciji kot tudi obveščevalnih dejavnosti in javnega naročanja obrambne opreme.

"Ukrajina je bližje Natu kot kdaj koli prej. Še naprej jo bomo podpirali na njeni poti k članstvu in pri njenem boju za svobodo," je povedal.