Rishi Sunak. Foto: Reuters
Rishi Sunak. Foto: Reuters

Na dogodku v Bruslju je von der Leyen v torek dejala, da so evropski voditelji "zamočili" glede odhoda Združenega kraljestva iz Unije, in dodala, da bi lahko mlajša generacija to "popravila", poroča Guardian.

Na vprašanje, ali bi se lahko Združeno kraljestvo znova pridružilo EU-ju, je dejala, da je po njenem osebnem mnenju "smer poti jasna".

Iz urada britanskega premierja so v odzivu sporočili, da Sunak ne verjame, da je brexit v nevarnosti. Omenili so "svobode", ki da izhajajo iz brexita in jim omogočajo, da "krepijo sistem priseljevanja" ter da zagotovijo, da bolniki v Združenem kraljestvu hitreje pridejo do zdravil, ali da je skrb za živali boljša.

V Bruselj se je ta teden po odhodu s premierskega položaja prvič uradno vrnil britanski zunanji minister David Cameron, ki je sklical referendum o britanskem izstopu iz EU-ja leta 2016.

Udeležil se je zasedanja zunanjih ministrov Nata, sešel pa se je tudi s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem, ki je bil glavni pogajalec EU-ja v pogajanjih z Združenim kraljestvom v času brexita.

Brexit ostaja v britanski konservativni stranki vprašanje, ki razdvaja. Nekdanja notranja ministrica Priti Patel je dejala, da okvir za rešitev severnoirskega protokola ne deluje. Združeno kraljestvo mora po njenih besedah ukrepati zoper "lovke nadzora EU-ja nad Severno Irsko".

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem večkrat dejal, da želi izboljšati odnose z EU-jem.