Britanski premier Rishi Sunak. Foto: Reuters
Britanski premier Rishi Sunak. Foto: Reuters

Sunak se je po več mesecih ugibanj odločil za izvedbo volitev prej, kot se je pričakovalo. V izjavi na Downing Streetu je Sunak dejal, da se je o volitvah pogovoril s krajem Karlom III. in ga prosil, da za datum razpustitve parlamenta določi 30. maj. "Kralj je tej prošnji ugodil in 4. julija bomo imeli splošne volitve," je oznanil britanski premier.

"Zdaj je trenutek, da Velika Britanija izbere svojo prihodnost in se odloči, ali želimo graditi na doseženem napredku ali tvegati, da se vrnemo na začetek brez načrta in gotovosti," je poudaril vodja britanskih konservativcev, ki je na položaju oktobra 2022 nasledil Liz Truss.

Po njegovih besedah bodo volitve potekale v času, ko je svet nevaren bolj kot kdaj koli prej po koncu hladne vojne. Izrazil je ponos nad dosedanjimi dosežki konservativne vlade in zatrdil, da ima ta jasen načrt tudi za prihodnost.

Vodjo opozicijskih laburistov Keira Starmerja je medtem označil za politika brez načrta. "Ne vem, kaj ponujajo - in v resnici mislim, da tudi vi ne veste," je dejal Sunak. Sebe pa je predstavil kot nekoga, ki je sprejemal težke in nepriljubljene ukrepe, ko je bilo to potrebno.

Starmer je v odzivu na razpis volitev povedal, da je to priložnost za spremembe na bolje. "Priložnost, da na bolje spremenite svojo prihodnost, svojo skupnost, svojo državo," je dejal in ocenil, da se po 14 letih vladavine konservativcev zdi, da "nič več ne deluje". Med drugim je omenil razpadanje javnih storitev, naraščanje hipotekarnih obrestnih mer in nizke plače.

Kot piše BBC, je odločitev za volitve julija tvegana strategija Sunaka glede na to, da konservativci v javnomnenjskih anketah močno zaostajajo za opozicijskimi laburisti. Rekordno nizke rezultate so dosegli tudi na nedavnih lokalnih volitvah, pred tem pa so jim laburisti zadali udarec že na februarskih nadomestnih volitvah v dveh volilnih okrožjih, ki sta bili dotlej v rokah konservativcev.

Ob tem je Sunak tudi v svoji stranki precej osamljen in vse bolj odvisen od majhne ekipe svetovalcev.

Kot kaže, se je odločil izkoristiti nekatere gospodarske kazalnike, kot sta zniževanje inflacije in najhitrejša gospodarska rast v skoraj treh letih.

44-letni nekdanji investicijski bančnik in finančni minister je postal premier pred manj kot dvema letoma.

Sunak in njegova vlada laburiste med drugim obtožujeta, da v primeru prevzema oblasti načrtujejo povišanje davkov. Laburisti pod vodstvom Keirja Starmerja pa konservativni vladi oziroma vladam v zadnjih 14 letih očitajo slabo upravljanje gospodarstva, zaradi česar so ljudje na slabšem.

Laburisti so že sporočili, da so več kot pripravljeni na volitve.