Sunak je imel prvi zunanjepolitični govor, odkar je konec oktobra prevzel vodenje britanske vlade. Foto: Reuters
Sunak je imel prvi zunanjepolitični govor, odkar je konec oktobra prevzel vodenje britanske vlade. Foto: Reuters

Rishi Sunak je pred dobrim mesecem na Downing Streetu 10 nadomestil Liz Truss, odtlej pa se sooča s pritiski znotraj konservativne stranke, naj zaostri stališče londonske vlade do Pekinga.

Njegov zunanjepolitični govor je sledil shodom, ki so med koncem tedna potekali v več kitajskih mestih, na katerih so protestniki izražali nasprotovanje strogi vladni politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Kot je sporočil BBC, je policija na enem od teh shodov pridržala in pretepla enega od njihovih novinarjev, ob kar se je med govorom obregnil tudi Sunak.

"Prepoznavamo, da Kitajska predstavlja sistemski izziv našim vrednotam in interesom, izziv, ki postaja vse bolj akuten, s tem ko se premika v smeri večjega avtoritarizma," je povedal Sunak.

Ob tem je dodal, da je konec "zlate dobe" odnosov s Kitajsko, z njo pa se končuje tudi "naivna ideja", da bo več trgovine s Kitajsko privedlo do političnih reform v najštevilčnejši državi na planetu.

Sunak je izrazil prepričanje, da se je treba tekmecem postaviti po robu "ne z veliko retoriko, pač pa z robustnim pragmatizmom". Poudaril je, da kljub temu ne morejo ignorirati pomena Kitajske v svetovnih zadevah in pri tem navedel vprašanja o stabilnosti globalnega gospodarstva in podnebnih sprememb.

Britanski premier in kitajski predsednik Ši Džinping sta načrtovala prvo srečanje ob robu nedavnega vrha zasedanja G20 v Indoneziji, a sta sestanek odpovedala zaradi eksplozije rakete, ki je na vzhodu Poljske ubila dva civilista.

Zlata doba je povezana s krepitvijo gospodarskih odnosov med Združenim kraljestvom in Kitajsko v času nekdanjega premierja Davida Camerona, a so se od takrat odnosi med Londonom in Pekingom poslabšali.