Se bo nova vlada oblikovala že ta teden? Foto: Reuters
Se bo nova vlada oblikovala že ta teden? Foto: Reuters

Za nekdanjega predsednika Evropske centralne banke, znanega po vzdevku "Super Mario", je glasovalo 59,3 odstotka članov stranke, ki so se udeležili glasovanja.

Podpora te največje parlamentarne stranke je še zadnja ovira na poti Draghija za prevzem vodenja vlade, ki bo s podporo gibanja lahko računal na močno podporo v obeh domovih italijanskega parlamenta. Do oblikovanja nove vlade bi tako lahko prišlo že v petek.

"Danes so naši člani znova pokazali veliko zrelost, lojalnost do institucij in predanost državi," je izid glasovanja pozdravil eden vodilnih članov gibanja, dosedanji zunanji minister Luigi Di Maio. "Gibanje petih zvezd je izbralo pot poguma in sodelovanja, predvsem pa je izbralo evropsko pot."

V stranki, ki je nastala kot gibanje proti establišmentu, so sicer potekali precejšnji "boji" glede tega, ali naj podprejo Draghija, človeka elite. Sprva je bilo predvideno, da se bo spletno glasovanje o podpori vladi pod vodstvom Draghija začelo v sredo, a so ga preložili na danes, ko so voditelji stranke zatrdili, da so od Draghija dobili ključne zaveze, tudi na področju okoljske in socialne politike.

Mario Draghi uživa visoko podporo strank. Foto: Reuters
Mario Draghi uživa visoko podporo strank. Foto: Reuters

Podpora skoraj vseh strank

Draghiju bi sicer vlado verjetno uspelo oblikovati tudi brez Gibanja petih zvezd, saj so mu doslej podporo izrazile skoraj vse parlamentarne stranke, tudi skrajno desna Liga Mattea Salvinija.

Italijanski komentatorji menijo, da bi Draghi lahko do konca tedna objavil sestavo nove vlade in prisegel, o zaupnici novi vladi pa bi nato v parlamentu glasovali v ponedeljek ali torek. Od njegove vlade se pričakuje pospešitev cepljenja proti covidu-19 in priprava načrta za gospodarske reforme v povezavi z evropskim skladom za okrevanje.

Italija je v pandemiji covida-19 močno prizadeta, saj se spopada z najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni, bolezen pa je zahtevala že več kot 92.000 življenj.

Država je brez polno delujoče vlade še skoraj mesec dni, potem ko je razpadla vlada premierja Giuseppeja Conteja. Politično krizo je sprožil nekdanji italijanski premier in predsednik stranke Živa Italija Matteo Renzi z izstopom svoje stranke iz vlade sredi januarja zaradi nestrinjanja glede porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji.