Italijanski predsednik Sergio Mattarella lahko skuša poiskati novega mandatarja ali pa razpiše predčasne volitve. Foto: Reuters
Italijanski predsednik Sergio Mattarella lahko skuša poiskati novega mandatarja ali pa razpiše predčasne volitve. Foto: Reuters

"Stranke so še vedno na preveč oddaljenih bregovih, zato po mojem mnenju ni zadostne pripravljenosti oblikovati nove vladne večine," je poizvedovalni mandatar Roberto Fico sporočil predsedniku Sergiu Mattarelli, ki mu je pretekli petek zaupal nalogo, da preveri možnost za večinsko podporo novi vladi pod vodstvom Conteja.

Fico je moral preveriti, ali je še mogoče sodelovanje med Gibanjem petih zvezd in silami leve sredine ter stranko Živa Italija Mattea Renzija, ki je z odstopom iz vlade tudi sprožila trenutno krizo.

Poleg tega naj bi izpogajal okvirni program nove vlade in dogovor o imenu mandatarja, pri čemer je bil najverjetnejši kandidat znova Giuseppe Conte. Toda Ficu ni uspelo nič od tega, zlasti zato, ker je Renzi dvignil svojo ceno do nesprejemljivosti, poroča dopisnik RTV Slovenija Janko Petrovec.

"Očitno je, da Renziju ne gre za interese Italije, ampak za ministrske sedeže," je bil do stranke Živa Italija kritičen začasni vodja Gibanja petih zvezd Vito Crimi.

Renzi je pred tem poslancem svoje stranke sporočil, da druge stranke "ne sprejemajo mediacije", ne popuščajo in nočejo narediti nobenega koraka naprej glede ničesar. "Zdaj zaupamo modrosti predsednika," je še dejal.

Pozneje je na Facebooku objavil seznam točk, ki naj bi privedle do propada pogovorov, med drugim naj bi šlo za pravosodno reformo in črpanje sredstev iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM).

Desnosredinska opozicija je poizvedovalne pogovore za novo vlado pod Contejem že pred tem označila kot potrato časa sredi pandemije covida-19 in pozvala k predčasnim volitvam.

Nov mandatar, tehnična vlada ali predčasne volitve?

Italijanski predsednik Mattarella bi lahko za mandatarja nove vlade imenoval koga drugega. Med možnostmi za izhod iz krize sta tudi vlada narodne enotnosti in tehnična vlada. Če ne bo nikomur uspelo dobiti zadostne podpore v parlamentu, pa bo moral Mattarella sklicati predčasne volitve.

Mattarella sicer opozarja, da so predčasne volitve med epidemijo izredno tvegane, saj s sabo prinesejo tudi razpust parlamenta in večmesečni zastoj, ki si ga v času pandemije in podeljevanja evropskih sredstev ne morejo privoščiti, poroča Janko Petrovec.

Italijanski predsednik je zato na pogovore o oblikovanju tehnične vlade že povabil nekdanjega direktorja Evropske centralne banke Maria Draghija.

Politična kriza v Italiji: tehnična vlada ali predčasne volitve?