Foto: EPA
Foto: EPA

Izročitev je potrdilo švedsko pravosodno ministrstvo, medtem ko je pravosodni minister Morgen Johansson primer označil za običajno, rutinsko zadevo. Švedsko vrhovno sodišče je zadevo preučilo in ugotovilo, da ni ovir za izročitev moškega, ki bo tako v Turčiji lahko odslužil odrejeno kazen.

Turški državljan, ki je bil v domovini v letih 2013 in 2016 obsojen zaradi goljufije, povezane z zlorabo bančnih in kreditnih kartic, je bil od konca lanskega leta v švedskem priporu.

Po poročanju švedske radiotelevizije SVT moški zanika kaznivo dejanje goljufije in trdi, da je bil obsojen zaradi spreobrnitve v krščanstvo in zavrnitve služenja vojaškega roka.

Ni jasno, ali je primer povezan s sporazumom, ki so ga Švedska, Finska in Turčija dosegle konec junija, preden je Ankara odpravila blokado glede vstopa obeh skandinavskih držav v zvezo Nato. Stockholm je sicer zahtevo za izročitev moškega prejel leta 2021.

Švedska in Finska sta za vstop v Nato zaprosili sredi maja, potem ko je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino. Turčija je sprva onemogočala začetek pristopnega postopka, češ da Finska in Švedska podpirata teroristične organizacije. Čeprav so vpletene strani pozneje dosegle omenjeni dogovor, Ankara še vedno ni ratificirala širitve zavezništva.