Magdalena Andersson bi prisegla v petek. Foto: Reuters
Magdalena Andersson bi prisegla v petek. Foto: Reuters

"Predsedniku parlamenta sem dejala, da želim odstopiti kot premierka," je Magdalena Andersson dejala na tiskovni konferenci. Dodala pa je, da je pripravljena poskusiti še enkrat voditi manjšinsko vlado, ki bi jo sestavljali le socialdemokrati.

Zdajšnja finančna ministrica je za nekaj ur nasledila socialdemokrata Stefana Löfvena, ki je odstopil pred dvema tednoma. Položaj premierke bi kot prva ženska v zgodovini Švedske sicer uradno prevzela v petek, ko bi predvidoma predstavila tudi svojo ministrsko ekipo.

Za 54-letno ministrico je sicer glasovalo 117 poslancev, 57 se jih je glasovanja vzdržalo, 174 jih je glasovalo proti, en poslanec pa je bil odsoten. Na Švedskem kandidat za premierski položaj za potrditev ne potrebuje večinske podpore v parlamentu. Potrebno je le, da mu večina ne nasprotuje, torej proti njemu ne sme glasovati 175 poslancev.

Magdalena Andersson si je zadostno podporo zagotovila šele v torek zvečer, ko so ji podporo v zameno za zvišanje pokojnin obljubili v Levi stranki. Že predtem so ji podporo obljubili koalicijski partnerji socialdemokratov Zeleni, ki pa so zdaj iz vlade izstopili.

Prav tako ji niso nasprotovali v Sredinski stranki, a so zaradi njenega dogovora z Levo stranko umaknili podporo proračunu, o katerem bo švedski parlament predvidoma glasoval še danes.
To pomeni, da bo morala dozdajšnja finančna ministrica najverjetneje vladati s proračunom, ki so ga pripravile opozicijske stranke – konservativna Zmerna stranka, Krščanski demokrati in skrajno desni Švedski demokrati.

Löfven je s premierskega položaja po sedmih letih odstopil pred dvema tednoma, še predtem pa z mesta vodje socialdemokratov. Magdaleno Andersson je stranka za svojo vodjo izvolila na začetku meseca.