Na Švedskem je sprememba spola v močnem porastu. Trend je še posebej opazen pri dekletih v starostni skupini od 13 do 17 let, kjer so od leta 2008 zaznali kar 1500-odstotni porast. Foto: AP
Na Švedskem je sprememba spola v močnem porastu. Trend je še posebej opazen pri dekletih v starostni skupini od 13 do 17 let, kjer so od leta 2008 zaznali kar 1500-odstotni porast. Foto: AP

Na Švedskem si lahko prebivalci spremenijo spol od leta 1972, a lahko traja celotni postopek več let, vsak primer pa obravnavajo s temeljito preiskavo, potrebna je tudi zdravniška diagnoza disforije spola.

Po novem zakonu, ki bo začel veljati prihodnje leto, bo dovolj že krajše posvetovanje z zdravnikom ali psihologom, potrebna pa bo tudi privolitev Nacionalnega odbora za zdravje.

Novi zakon bo tudi ločil postopek pravne spremembe spola od zdravniških postopkov, kot je operacija za spremembo spola, za katero bo še vedno potrebna daljša strokovna ocena.

Švedske oblasti so se leta 2022 odločile, da iz previdnostnih razlogov, razen v zelo redkih primerih, ustavijo hormonsko terapijo za mladoletnike, mastektomijo za najstnice pa omejijo.

"Ni revolucija, samo reforma"

Podporniki zakona pravijo, da gre za posodobitev obstoječega zakona, ki bo Švedsko bolj približal svojim nordijskim sosedam in vrsti drugih evropskih držav, ki že imajo vzpostavljene sisteme za samoodločbo o pravnem spolu posameznikov.

"To ni nobena revolucija, samo reforma je," je med razpravo povedal Johan Hultberg iz stranke Zmernih. "Ni razumno, da bi morale enake zahteve veljati za pravno spremembo spola, kot velja za nepovratno operacijo spremembe spola."

Kljub temu je zakon nepriljubljen, še zlasti pri volivcih desnice. Po zadnji anketi TV4 59 odstotkov Švedov predlog označuje za "slabega" oz. "zelo slabega", le 22 odstotkov pa ga pozdravlja kot dobrega.

Predlog zakona je razdelil tudi vlado. Za sprejetje zakona so se desnosredinski Zmerni in Liberalci povezali z levosredinsko opozicijo, pri tem pa zaobšli koalicijskega partnerja Krščanske demokrate in Švedske demokrate, ki vlado podpirajo.

Zakon ošibil premierja

Razprava o zakonu je tudi ošibila položaj konservativnega premierja Ulfa Kristerssona, potem ko je priznal, da je podlegel pritiskom posameznih poslancev.

Kritiki menijo, da je potrebno več strokovne presoje in da bi bilo zaradi spremembe zakona lahko nekaterim ženskam neprijetno deliti garderobe in slačilnice s tistimi, ki so spremenili spol.

"Menimo, da je to obsojanja vreden predlog, ki bi lahko povzročil nepredvidene in resne posledice," je dejala Carita Boulwen iz skrajno desnih Švedskih demokratov. "Ne le za posameznike, ampak za družbo kot celoto."

Na Švedskem sicer zaznavajo občuten porast primerov disforije spola. Trend je še posebej opazen pri dekletih v starostni skupini od 13 do 17 let, kjer so od leta 2008 zaznali kar 1500-odstotni porast.