Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrhovni organ ZN-a je sprejel osnutek besedila, ki so ga skupaj predložile skoraj vse države EU-ja, z izjemo Madžarske.

Države EU-ja v osnutku predlagajo, da Svet imenuje t. i. posebnega poročevalca, ki naj bi eno leto spremljal stanje človekovih pravic v Rusiji, kjer je zatiranje svobode govora, politične opozicije in nevladnih organizacij s strani oblasti vse močnejše, medtem ko v sosednji Ukrajini divja vojna.

Poročevalec naj bi v Rusiji "zbiral, preučeval in ocenjeval ustrezne informacije vseh zainteresiranih strani, vključno z rusko civilno družbo znotraj države in zunaj nje," ter čez eno leto poročilo predstavil Svetu v Ženevi in Generalni skupščini ZN-a v New Yorku, navaja AFP.

Čeprav je to prva resolucija, ki obravnava razmere v Rusiji, je Svet nedavno sprejel tudi druge resolucije, v katerih je obsodil rusko agresijo na Ukrajino in odredil preiskavo na visoki ravni o kršitvah, ki naj bi jih med vojno zagrešila ruska vojska.

Svet ZN-a za človekove pravice je sicer v četrtek glasoval proti razpravi o domnevnih kršitvah človekovih pravic Ujgurov in drugih muslimanskih manjšin v kitajski pokrajini Sinkiang. Po mnenju nevladnih organizacij je ta poteza med drugim sprožila vprašanja o verodostojnosti Sveta, prav tako pa priča o spreminjanju ravnovesja moči v svetu.

Rusija zavrača sodelovanje

Rusija je že napovedala, da ne bo sodelovala s posebnim poročevalcem Sveta za človekove pravice. Rusko zunanje ministrstvo je ostro zavrnilo resolucijo, za katero so dejali, da vsebuje lažne navedbe. "Rusija bo ignorirala posebni mehanizem, ki ga je vzpostavil Svet in zavrača sodelovanje z njim," je ruska tiskovna agencija Tass navajal sporočilo ministrstva.